Linkuri accesibilitate

Ambasadorul Zuckerman laudă cooperarea cu Predoiu și procurorii români. „A condus la mai multe arestări recente de mare notorietate”


Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, și ministrul român al Justiției, Cătălin Predoiu
Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, și ministrul român al Justiției, Cătălin Predoiu

Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA la București, a lăudat miercuri cooperarea cu ministrul român al Justiției, Cătălin Predoiu, cu procurorul general Gabriela Scutea și pe cea „dintre agenţiile româneşti şi americane de aplicare a legii”, cooperare care „ a condus la mai multe arestări recente de mare notorietate, ale unor infractori implicaţi în criminalitate organizată, în trafic de persoane, în infracţionalitate cibernetică, în comerţ ilicit cu droguri şi în infracţiuni financiare”, transmite Ambasada SUA la București.

Miercuri, 22 iulie, ambasadorul Adrian Zuckerman s-a întâlnit cu ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu la sediul ministerului și „au discutat despre recentele progrese privind statul de drept şi lupta împotriva traficului de persoane, precum şi despre eforturile de digitalizare pentru îmbunătăţirea fluxului de informaţii dintre structurile româneşti şi americane de aplicare a legii”, se mai spune în documentul citat.

„Ambasadorul i-a lăudat pe ministrul Cătălin Predoiu şi pe procurorul general Gabriela Scutea pentru foarte strânsa cooperare dintre agenţiile româneşti şi americane de aplicare a legii. Această cooperare a condus la mai multe arestări recente de mare notorietate, ale unor infractori implicaţi în criminalitate organizată, în trafic de persoane, în infracţionalitate cibernetică, în comerţ ilicit cu droguri şi în infracţiuni financiare”, se spune în comunicat.

„Ambasadorul a lăudat de asemenea eforturile neobosite ale ministrului de a corecta regresele înregistrate în aplicarea statului de drept sub guvernul anterior şi de a transforma măsurile de luptă împotriva traficului de persoane într-o prioritate: „Ministrul Predoiu este lider în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate. Îi suntem recunoscători pentru dedicare”, transmite Ambasada SUA.

Cătălin Predoiu: „Suntem interesați de soluțiile și modelele de digitalizare folosite în sistemele de justiție din SUA și democrațiile occidentale”

Și ministerul Justiției a consemnat momentul spunând că „întâlnirea de lucru s-a înscris în cadrul cooperării instituționale dintre Ministerul Justiției și Ambasada SUA de la București și s-a axat pe combaterea infracțiunilor financiare, a criminalității informatice, traficului de persoane, dar și pe digitalizarea Justiției.

„Ministerul Justiției își continuă demersurile pentru a coagula un front mai larg interinstituțional intern și extern de combatere a traficului de persoane și crimei organizate și de a capacita orice resurse instituționale și expertiză în acest domeniu. Suntem, de asemenea, interesați de soluțiile și modelele de digitalizare folosite deja în sistemele de justiție din SUA și alte democrații occidentale. Sectorul companiilor private, inclusiv cele românești, deține o importantă expertiză în acest domeniu și trebuie avut în vedere într-un parteneriat public-privat pentru digitalizarea Ministerului Justiției, dar și a instituțiilor subordonate, a Ministerului Public, dar și a serviciului public judiciar. Soluțiile digitale trebuie să fie integrate, pentru ca instituțiile să poată comunica și coopera digital fără bariere și blocaje”, a declarat Cătălin Predoiu, la finalul întrevederii.

XS
SM
MD
LG