Linkuri accesibilitate

Amendament pentru reducerea taxei pentru producătorii români de medicamente


Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților a adoptat joi un amendament prin care este redusă taxa de clawback pentru producătorii români de medicamente.

„Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor a admis, joi, un amendament propus de PSD pentru reducerea taxei de clawback pentru producătorii români de medicamente. Astfel, prin modificarea OUG nr. 85/2019 privind contribuţiile pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, PSD propune ca pentru medicamentele produse în România contribuţia trimestrială să fie redusă la 15% din valoarea consumului centralizat comunicat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, indiferent dacă e vorba de medicamente generice sau inovative. Pentru medicamentele produse în afara ţării, taxa rămâne neschimbată, respectiv 20% în cazul medicamentelor generice şi 25% pentru cele inovative", se arată într-un comunicat al PSD, citat de Agerpres.

Amendamentul PSD are în vedere creșterea capacității industriei de medicamente autohtone pentru acoperirea cererii interne a populației pe perioada pandemiei de coronavirus.

„Prin reducerea taxei de clawback se asigură creşterea capacităţii de producţie a producătorilor români şi scăderea preţurilor la medicamente pentru cetăţeni'', arată iniţiatorii amendamentului.

Amendamentul urmează să fie votat săptămâna viitoare în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional pentru adoptarea propunerii legislative.

XS
SM
MD
LG