Linkuri accesibilitate

Amendamentele depuse de PSD și USR pentru a modifica proiectul bugetului de stat


PSD vrea mai mulți bani pentru PNDL, dublarea alocației pentru copii, majorarea pensiei minime, 6% din PIB pentru Educație, dar și burse mai mari pentru elevi. USR dorește tăierea fondurilor pentru academiile de politruci.

Social-democrații au depus mai multe amendamente la bugetul de stat în care propun dublarea alocației la copii, creșterea sumelor pentru infrastructura rutieră, școlară sau din sistemul medical. USR cere tăierea fondurilor pentru „academiile de politruci și sinecuriști”.

UPDATE În urma negocierilor purtate de liderul USR cu premierul Orban, s-a decis amânarea cu un an a intrării în vigoare a pensiilor speciale pentru aleșii locali, amendamentul fiind depus la proiectul de modificare a OUG 114 pentru care Guvernul își angajează astăzi răspunderea în Parlament.

De asemenea, Academia de Științe ale Securității Naționale și Academia Oamenilor de Știință din România nu vor primi finanțare de la buget în 2020. Un alt amendament USR acceptat de premierul Orban este legat de creșterea sumelor pentru întreținerea drumurilor și autostrăzilor cu 80%.

PSD a depus 35 de amendamente la proiectul de buget pentru care își va angaja răspunderea în Parlament Cabinetul Orban. Pentru a fi aprobate, ele trebuie să fie acceptate însă și de Guvern, iar șansele sunt minime, mai cu seamă pentru că amendamentele depuse implică resurse financiare semnificative, ceea ce ar majora deficitul pentru 2020.

Premierul Ludovic Orban i-a avertizat pe parlamentari că nu poate accepta amendamentele depuse, dacă nu sunt precizate clar și sursele de finanțare. PSD decide astăzi în Comitetul Executiv dacă va depune o moțiune de cenzură după angajarea răspunderii pe legea bugetului, dar surse din conducerea PSD au precizat că varianta are șanse mici. Președintele Camerei Deputaților va sesiza însă CCR pentru un conflict de natură instituțională între Parlament și Guvern din cauza angajării răspunderii.

Dublare alocații, 6% din PIB, mai mulți bani pentru PNDL

PSD propune într-un amendament dublarea alocațiilor pentru copii pentru ca nivelul acestora să ajungă la 600 de lei pentru copiii mai mici de 2 ani, la 300 de lei pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani și 600 de lei pentru copiii cu vârsta între 3 și 18 ani, în cazul copiilor cu handicap. PSD a trecut prin Parlament și un proiect similar pe care PNL a anunțat că îl va ataca la CCR. Sursa de finanțare indicată de pentru majorarea alocațiilor o reprezintă reducerea evaziunii fiscale și o mai bună colectare.

Într-un alt amendament, PSD vrea ca românii să nu mai fie obligați să plătească la pilonul II de pensii, ci să poată opta doar pentru pensia oferită de la stat. Ideea a fost promovată de PSD și în timpul mandatului lui Liviu Dragnea în fruntea partidului.

Social-democrații vor mai mulți bani pentru autoritățile locale și cer sume mai mari pentru bugetele locale din cota defalcată de TVA, creșterea urmând să fie de la 15.071 milioane de lei la 19.784 milioane lei. Tot pentru primării, PSD vrea majorarea bugetului pentru PNDL cu 500.000.000 de lei.

Deși s-au aflat mai bine de șase ani la guvernare începând cu 2012 și nu au alocat niciodată 6% din PIB pentru Educație, social-democrații vor ca acest lucru să fie realizat de guvernul Orban. Ei solicită în două amendamente ca 5% din PIB să fie alocate pentru Educație din bugetul de stat și din bugetul autorităților locale, iar 1% din PIB să fie pentru Cercetare. Un alt amendament vizează creșterea burselor pentru copii, deși mai multe primării PSD au recunoscut în ultimii ani că nu au avut sumele necesare nici pentru a le plăti pe ce le existente.

Un alt amendament cu impact bugetar îl reprezintă cel legat de majorarea pensiei minime de la 1 ianuarie 2020 cu 10%, de la 704 lei la 775 lei.

Bani mai mulți vor cei din PSD și pentru autostrăzi, în amendamente apărând sume importante care ar trebui alocate de la bugetul de stat pentru aceste investiții. În ultimii doi ani de guvernare PSD, social-democrații au finalizat sub 100 de km de autostradă.

Cei din PSD vor mai mulți bani și pentru programul Start-up Nation. De asemenea, amendamentele social-democraților vizează și creșterea sumelor alocate spitalelor regionale cu 100.000.000 milioane de lei.

Negociere Dan Barna – Ludovic Orban

Președintele USR s-a întâlnit în această dimineață la Palatul Victoria cu premierul Ludovic Orban pentru a negocia ce amendamente pot să fie acceptate. În total, amendamentele USR ar aduce o cheltuială în plus de 600 de milioane de lei.

Potrivit celor de la USR au fost trimise peste 60 de amendamente care vizează tăierea fondurilor pentru academiile știință, suplimentarea investițiilor în educației și infrastructură și creșterea transparenței și digitalizării.

Un amendament susținut cei de la USR prevedere „tăierea fondurilor pentru academiile de politruci și sinecuriști”, făcându-se referire la Academia de Științe ale Securității Naționale și Academia Oamenilor de Știință, implicate în scandalurile de plagiat.

„Cele două sunt o risipă de fonduri și nu contribuie la îmbunătățirea sistemului de învățământ și cercetare”, susțin cei de la USR.

Partidul condus de Dan Barna solicită suplimentarea cu 160.000 mii de lei a fondurilor pentru întreținerea infrastructurii rutiere. USR vrea ca în bugetul de stat să existe bani pentru dotarea școlilor cu grupuri sanitare.

Guvernul Orban își va angaja începând de la ora 16 răspunderea în Parlament, Opoziția având la dispoziție trei zile pentru depunerea unei moțiuni de cenzură. Bugetul pentru 2020 a fost construit cu un deficit de 3.6, iar orice amendament care implică resurse financiare poate conduce la majorarea acestui deficit.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG