Linkuri accesibilitate

La două săptămâni de la moartea sa, viața lui George Floyd celebrată la funeraliile din Houston


Afro-americanul George Floyd, devenit simbol al brutalității poliției și rasismului din SUA, este înhumat marţi în Houston, statul american Texas, transmit AFP și Reuters.

Sicriul afro-americanului de 46 de ani, ucis de un poliţist alb în urmă cu 15 zile la Minneapolis în nordul ţării, a ajuns marți dimineață la biserica Fountain of Praise, din metropola texană unde Floyd a trăit cea mai mare parte a vieţii sale.

Într-o tăcere absolută, angajaţi ai unei agenţii de pompe funebre au dus sicriul în biserică, unde o ceremonie funerară privată era prevăzută pentru miezul zilei.

Aproximativ 500 de persoane au fost invitate la înmormântare, care are loc după slujbele de pomenire oficiate săptămâna trecută în Minneapolis și Raeford, orașul din Carolina de Nord, unde s-a născut Floyd.

Pentru că înmormântarea are loc în mijlocul pandemiei de coronavirus, oamenii sunt sfătuiți să poarte măști peste gură și nas, unii poartă măști pe care scrie „Nu pot respira”, ultimele cuvinte ale lui Floyd spuse polițistului care l-a sufocat cu genunchiul.

Mulți membri ai familiei erau îmbrăcați în rochii albe și costume.

Forţele de ordine sunt în banca acuzaţilor de la moartea sa, pe 25 mai, în circumstanţe care continuă să zdruncine societatea americană: placat la pământ, încătuşat, George Floyd a fost asfixiat de agentul Derek Chauvin, care a rămas cu genunchiul pe gâtul său timp de aproape nouă minute.

O înregistrare video a scenei, devenită virală, i-a determinat pe americani să iasă cu miile în stradă pentru a cere să se pună capăt „brutalităţilor poliţieneşti" şi discriminărilor rasiale, în cursul unor manifestaţii de o amploare inedită de la mişcarea pentru drepturile civice din anii 1960.

„Rasismul nu este doar o problemă americană, ci mondială", a subliniat avocatul familiei sale, Benjamin Crump. „Doar toţi împreună vom putea să-l învingem", a afirmat el luni după un ultim omagiu public adus lui George Floyd.​

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG