Linkuri accesibilitate

America s-a întors. Președintele Biden le cere aliaților să apere democrația, inclusiv în fața Rusiei


Președintele SUA, Joe Biden, Cancelarul Germaniei Angela Merkel și președintele Franței, Emmanuel Macron, pe scena virtuală a Conferinței de Securitate de la München.
Președintele SUA, Joe Biden, Cancelarul Germaniei Angela Merkel și președintele Franței, Emmanuel Macron, pe scena virtuală a Conferinței de Securitate de la München.

„America s-a întors. Alianța transatlantică s-a întors. Și nu privim înapoi, privim spre viitor, împreună”, a spus Joe Biden la începutul discursului său de la Conferinţa de Securitate de la München, la care liderii europeni și experții în securitate au participat anul acesta virtual.

În discursul său, Joe Biden a numit „abuzurile economice” ale guvernului Chinei și amenințarea reprezentată de Rusia, care „atacă democrațiile și folosește corupția ca o armă de subminare” a sistemelor democratice.

„Putin încearcă să slăbească Europa, proiectul european și Alianța Nord-Atlantică. Dorește să submineze unitatea transatlantică și hotărârea noastră, pentru că este mult mai ușor pentru Kremlin să intimideze și să amenințe statele individuale decât să negocieze cu o comunitate transatlantică puternică și strâns unită”, a spus președintele Biden.

În discursul menit să marcheze o despărțire categorică de politica externă a administrației Trump, președintele Biden a descris schimbările climatice drept „o criză globală, existențială”, care trebuie luată în considerare rapid, în sensul accelerării angajamentelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. De altfel, SUA au anunțat vineri revenirea în Acordul de la Paris, iar Joe Biden a menționat intenția administrației sale de a pleda pentru ținte mai ambițioase în privința reducerii emisiilor, în special de țările cele mai poluante.

Președintele Statelor Unite a avertizat că lumea se află într-un moment de cotitură, un „punct de inflexiune” în conflictul ideologic dintre puterile democratice și cele autocratice și a făcut apel la aliați să se alăture Americii în efortul de apărare a democrației.

Joe Biden a reînnoit angajamentul SUA pentru respectarea principiului prevăzut în Articolul 5 al Tratatului NATO, potrivit căruia un atac asupra unui stat membru reprezintă un atac asupra tuturor.

Joe Biden rostește discursul „America s-a întors" la Conferinţa de Securitate de la München.
Joe Biden rostește discursul „America s-a întors" la Conferinţa de Securitate de la München.

Liderii europeni care au asistat la Conferința de la München au salutat schimbarea de atitudine a administrației Biden față de cea a lui Donald Trump.

Chiar și Boris Johnson, care nu a ezitat în trecut să apere multe dintre acțiunile și atitudinile lui Donald Trump, a spus după discursul lui Joe Biden că este un lucru „fantastic că America a revenit în poziția de lider al lumii”. Mai mult, premierul al cărui nume va rămâne asociat momentului în care Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, la rândul său considerat un promotor al politicilor și atitudinilor populiste, a adăugat că ţările occidentale sunt din nou reunite pentru a face față împreună provocărilor globale: Rusia, China, pandemia, schimbările climatice.

Pentru Angela Merkel a fost, probabil, ultima prezență în calitate de cancelar la Conferința de Securitate.
Pentru Angela Merkel a fost, probabil, ultima prezență în calitate de cancelar la Conferința de Securitate.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, aflată probabil la ultima sa conferință în acest format în calitate de cancelar, a salutat, la rândul ei „revenirea” Americii. „Anul acesta, șansele pentru multilateralism sunt mai mari, iar asta are legătură cu Joe Biden”, a spus Angela Merkel.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a alocat o parte consistentă a discursului său încercării de a explica semnificația solicitării ca Europa să aibă un grad sporit de independență în privința securității. Aceasta nu înseamnă o îndepărtare de SUA, ci o întărire a Alianței. „Cred în NATO” a insistat acum Emmanuel Macron, care a spus în trecut despre Alianță că s-ar afla în „moarte clinică”.

Secretarul General al Nato, Jens Stoltenberg, la Conferinţa de Securitate de la München.
Secretarul General al Nato, Jens Stoltenberg, la Conferinţa de Securitate de la München.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut apel, în cadrul conferinței, la un NATO puternic, aflat în centrul unei noi agende transatlantice, favorizate de „revenirea” Americii.

„Avem șansa istorică de a construi o Alianță mai puternică, să recâștigăm încrederea și să ne întărim unitatea – Europa și Statele Unite, împreună, în solidaritate strategică”, a spus Jens Stoltenberg, care nu a ezitat să acuze China şi Rusia că acţionează împotriva ordinii internaţionale.

Joe Biden a încheiat discursul de München cu un apel și o încurajare:

„America s-a întors. Haideți să le arătăm împreună nepoților și strănepoților noștri, atunci când vor citi despre noi, că democrația funcționează și că împreună putem face tot ce ne propunem. Haideți să lucrăm împreună”, a spus Joe Biden în încheierea discursului de la München.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG