Linkuri accesibilitate

Americanii au început să își retragă trupele din Afganistan


Președintele afgan Ashraf Ghani se adresează trupelor americane sub privirile lui Donald Trump

Un oficial american a anunțat că forțele armate americane au început să părăsească Afganistanul în cadrul primei faze a retragerii de trupe prevăzute de Acordul de pace dintre SUA și talibani, semnat pe 29 februarie.

Oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat pentru Associated Press, pe 9 martie, că sute de soldați americani părăsesc Afganistanul.

Militarii urmau să își părăsească posturile ca urmare a planului de rotație ce a funcționat înaintea de semnarea tratatului de pace din 29 februarie. Acum, soldații ce și-au terminat misiunea nu vor mai fi înlocuiți.

Astfel, numărul trupelor armate americane staționate în Afganistan va fi redus de la circa 13.000 la 8.600 de soldați.

Pe termen lung, planul prevede ca Statele Unite să își retragă toate trupele din Afganistan în termen de 14 luni, dacă toate condițiile de securitate sunt întrunite.

Doar că o dispută politică generată de rezultatele oficiale ale alegerilor prezidențiale din septembrie 2019 amenință să complice planurile americanilor de a avansa în înțelegerea semnată cu talibanii pentru a încheia războiul din Afganistan care a izbucnit cu 18 ani în urmă.

Președintele Ashraf Ghani și fostul lider executiv al Guvernului afgan Abdullah Abdullah au fost amândoi învestiți ca președinte în ceremonii separate și paralele care au avut loc pe 9 martie.

Ghani a fost declarat drept câștigătorul alegerilor din septembrie, dar Abdullah susține că scrutinul a fost afectat de fraude generale iar el ar fi liderul legitim al Afganistanului. Abdullah a anunțat că își va forma și propriul guvern.

Posibilitatea existenței a două guverne paralele riscă să compromită următoarea etapă a acordului și să genereze noi violențe.

Statele Unite nu au condiționat acordul de stabilitatea politică a statului și nici de posibile concluzii specifice ale negocierilor interne de pace care vor începe marți.

În schimb, americanii au condiționat acordul de angajamentul talibanilor de a preveni ,,orice grup sau individ, inclusiv Al Qaeda, de a folosi spațiul afgan pentru a amenința securitatea Statelor Unite sau a aliaților". De asemenea, o altă condiție a acordului se referă la începerea negocierilor dintre milițiile talibane și guvernul afgan.

Secretarul Apărării de la Washington, Mark Esper, a afirmat, pe 2 martie, că a aprobat începutul retragerii americane, care este coordonată de către comandații militari americani din Afganistan.

Esper a susținut că comandatul american din Kabul, generalul Scot Miller, va opri temporar retragerea și va restabili condiții după ce trupele armate vor scădea sub 8.600.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG