Linkuri accesibilitate

Americanii merg la urne pentru un vot crucial pentru viitorul Statelor Unite


Joe Biden vs Donald Trump

Americanii merg la urne pentru a decide într-una din cele mai importante alegeri prezidențiale care opune doi candidați cu viziuni foarte diferite în timpul unei pandemii care a marcat întreaga campanie electorală.

Președintele Donald Trump, republicanul venit din afara clasei politice care și-a adus propria viziune conservatoare la Casa Albă în urmă cu patru ani, vreau un nou mandat în fața lui Joe Biden, un politician de carieră în Partidul Democrat ce își prezintă rădăcinile din clasa muncitoare și promite să unească țara și să învingă virusul.

Votul va începe cu statele de pe Coasta de Est, la ora 14 (ora României), și va continua în toate statele pentru cetățenii care au ales să nu voteze anticipat. Sunt peste 97 de milioane de americani care deja și-au exprimat votul. Numeroase state au încurajat votul anticipat pentru a elimina riscurile de răspândire a coronavirusului.

Rata mare de vot anticipat reprezintă un semnal că alegerile din acest an ar putea depăși prezența din 2016 de 55%.

Michael McDonald, profesor la Universitatea din Florida, a declarat pentru RFE/RL că predicția de prezență la vot este de 160 de milioane de persoane, ceea ce ar reprezenta 67% și ar fi cea mai mare din anii '50.

McDonald, ca mulți alți analiști, arată că deznodământul alegerile ar putea să fie cunoscut mai târziu decât în alte alegeri în actualul context de vot. În precedentele ocazii, câștigătorul celor 270 de electori care desemnează majoritatea în Colegiul Electoral a fost știut din noaptea alegerilor, cu o excepție în 2000 când s-a ajuns până la Curtea Supremă, iar George W.Bush a câștigat pentru câteva mii de voturi în plus în Florida.

Întârzierea deznodământului ar putea proveni din dificultatea de a număra numeroasele voturi transmite anticipat pentru că mai multe state au în vigoare legi care obligă ca numărarea să nu înceapă înainte de ziua alegerilor.

Primarul din Philadelphia Jim Kenney a avertizat că procesul ar putea dura câteva zile și a cerut răbdare în contextul în care numeroase magazine și afaceri din oraș și-au îngrădit geamurilor de frica unor manifestații care ar putea deveni violente în contextul întârzierii rezultatelor.

În Washington D.C., au fost instalate garduri ce nu pot fi escalade în perimetrul Casei Albe ca măsură de precauție în așteptarea unor posibile proteste generate de desfășurarea alegerilor.

Statele care pot numără voturile anticipate înainte de ziua alegerilor ar putea să îi ofere lui Joe Biden un avans inițial în timpul anunțării rezultatelor parțiale, pentru că majoritatea analiștilor arată că democrații au o inclinație mai mare pentru a vota anticipat. În schimb, un stat cheie precum Pennsylvania care are prin lege introdusă interdicția de a numără voturile venite anticipat înainte de ziua alegerilor ar putea ca inițial să îi ofere un avantaj lui Trump înainte de venirea rezultatelor votului anticipat.

Dar profesorul McDonald arată că un stat precum Florida, cu 29 de electori, ar putea furniza un prim indiciu privind câștigătorul final al alegerilor.

„Dacă Donald Trump pierde Florida, atunci probabil pierde și alegerile", spune Marc Thiessen de la American Enterprise Institute. „Dacă Donald Trump câștigă Florida cu peste trei procente - o marjă semnificativă - atunci probabil va câștiga și în Pennsylvania, Wisconsin și Michigan".

În schimb dacă Florida va fi foarte apropiată în voturile pentru cei doi candidați, atunci e posibil să se dispute deznodământul pentru multe săptămâni, arată expertul.

Comentariul se referea la scenarii potențiale în care o hotărâre a instanțelor și, eventual, a Curții Supreme, unde Trump a numit trei noi judecători în timpul mandatului, va determina rezultatul.

Mulți americani se vor bucura de sfârșitul campaniei, care, cu excepția pandemiei, a dominat atenția publică în ultimele luni de zile, dar sunt, de asemenea, conștienți că nu va însemna sfârșitul coronavirusului și a crizei economice generate.

Șomajul în SUA se ridică la aproape 8% și cel puțin 10 milioane de locuri de muncă au fost pierdute în timpul pandemiei.

Virusul a infectat peste 9 milioane de americani și a ucis peste 230.000 - ambele fiind cele mai mari totaluri pentru orice națiune din lume - și țara se confruntă cu o creștere a noilor cazuri, în medie aproximativ 80.000 pe zi.

În plus față de cursa pentru Casa Albă, întreaga Cameră a Reprezentanților și 35 - 23 deținute în prezent de republicani, 12 de democrați - din cele 100 de locuri din Senat vor fi decise la vot.

Republicanii controlează Senatul cu o majoritate de 53-47, dar acest lucru ar putea fi pus în pericol, deoarece unii senatori republicani au în fața lor o cursă extrem de strânsă. Acest lucru înseamnă că democrații ar trebui să preia patru locuri pentru a prelua controlul majorității, deși un câștig de trei locuri ar fi suficient dacă Biden este ales președinte, deoarece vicepreședintele are votul decisiv dacă camera superioară este blocată

Democrații controlează Camera Reprezentanților cu 435 de locuri și este de așteptat să păstreze majoritatea.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urșii din România, veșnic vinovați de toate relele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:04 0:00
XS
SM
MD
LG