Linkuri accesibilitate

Amnesty International: Îngrijorări privind independența justiției din România


Proteste la București, la un an de la mitingul diasporei din 10 august

Drepturile omului sunt încălcate de guvernele din Europa și Asia Centrală care împiedică protestele și afectează independența justiției pentru a evita să fie trase la răspundere pentru acțiunile lor, spune Amnesty International în raportul anual privind respectarea drepturilor omului în regiune pe anul 2019.

Organizația a felicitat curajul oamenilor de a ieși în stradă pentru a își apăra drepturile lor și ale altora dar a avertizat că drepturile omului continuă să fie încălcate cu impunitate în regiune.

Cât privește România, Amnesty International menționează îngrijorări privind respectarea independenței justiției. În mai 2019, Comisia Europeană a avertizat România că ar trebui să rezolve probleme precum interferența executivului în justiție sau riscă să aibă suspendate unele drepturi de stat membru pentru încălcarea persistentă a valorilor fundamentale ale Uniunii Europene.

Organizația amintește că proteste importante au avut loc în România, precum și în alte state din Europe, privind măsurile de austeritate sau corupția internă, dar și pentru apărarea justiției sociale și a independenței justiției.

Societatea civilă, jurnaliștii și alți responsabili au fost supuși presiunilor în 2019 pentru rolul avut în tragerea la răspundere a autorităților, menționează raportul Amnesty International.

În 2019, cetățenii din Europa și Asia Centrală au fost amenințați, intimidați, inculpați, supuși forței excesive a poliției și au suferit din cauza discriminării. Cu toate acestea, mobilizarea spontană a unor persoane curajoase care au îndrăznit să se ridice și să ceară explicații statelor reprezintă o rază de speranță pentru viitor", a afirmat Marie Struthers, directorul Amnesty International pe Europa, despre raportul pe 2019.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG