Linkuri accesibilitate

Amnesty International încetează să îl declare pe Navalnîi „prizonier de conștiință”


Alexei Navalnîi a fost arestat imediat ce s-a întors în Rusia
Alexei Navalnîi a fost arestat imediat ce s-a întors în Rusia

Amnesty International și-a anulat decizia anterioară prin care îl declara drept „prizonier de conștiință” pe liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi. Alexandr Artemiev, managerul organizației pentru Europa de Est și Asia Centrală a Amnesty International a declarat pentru „Mediazona” că respectiva decizie a fost luată după ce departamentul juridic și cel politic al organizației au depistat urme ale „retoricii de ură” în unele declarații făcute de Navalnîi la mijlocul anilor 2000.

Despre ce declarații anume este vorba Artemiev nu a precizat. El a menționat, în schimb, că declarațiile liderului opoziției ruse au fost supuse analizelor în urma numeroaselor solicitări venite la adresa Amnesty. Artemiev susține că astfel i s-a creat impresia, la fel ca și altor experți în domeniu, că respectivele cereri ar face parte dintr-o campanie coordonată, ce a fost organizată în străinătate cu scopul de a-l de discredita pe Navalnîi.

Decizia Amnesty face cel mai probabil referire la începuturile lui Navalnîi în politică care nu sunt tocmai demne pentru politicianul în care se erijează în prezent. În prima parte a deceniului 2000-2010, pe când era membru al Partidului Iabloko, de factură social-liberală, tânărul politician nu avea nicio reţinere în a se manifesta alături de mişcarea naţionalistă. A fost exclus în cele din urmă din partid pentru motivul că a participat la o reuniune a extremei drepte.

În unele publicaţii şi filmuleţe postate pe YouTube, el s-a arătat foarte vehement împotriva muncitorilor din Asia Centrală veniţi la Moscova şi locuitorilor din Caucaz.

Ulterior, Alexei Navalnîi s-a îndepărtat de mediul naţionalist, dar nu a renunţat la ideea de a reglementa statutul muncitorilor străini cu o viză specială, idee menţinută la candidatura sa pentru Primăria Moscovei, în 2013, cât şi în programul pentru alegerile prezidenţiale din 2018.


Reprezentantul Amnesty International a subliniat însă că organizația sa își reiterează cererea de eliberare imediată a lui Navalnîi, deoarece este evident faptul că opozantul rus „este persecutat exclusiv din motive de ordin politic”.

Amnesty International l-a declarat pe Alexei Navalnîi „prizonier de conștiință” în urmă cu o lună, când opozantul a fost arestat pe aeroportul din Moscova. Amnesty a declarat atunci că „arestul lui Navalnîi este încă o dovadă a faptului că autoritățile ruse încearcă să-l reducă la tăcere” pe opozant.

XS
SM
MD
LG