Linkuri accesibilitate

Ana Birchall, o nouă scrisoare către Lia Savonea. Șefa CSM trebuie să dea explicații cu privire la modificările propuse la legea ANI


Ana Birchall, ministrul Justiției.
Ana Birchall, ministrul Justiției.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, i-a transmis o scrisoare președintelui CSM, Lia Savonea, prin care îi cere să îi comunice „cu celeritate” dacă CSM a primit o sesizare privind modificările propuse legislației ANI și care a fost temeiul legal și regulamentar al inițierii unui astfel de demers.

„Urmare comunicatului Consiliului Superior al Magistraturii publicat pe site-ul instituției în data de 03.10.2019 relativ la gravele dezinformări din mass-media pe marginea unei propuneri legislative inițiate de Consiliul Superior al Magistraturii și având în vedere conținutul comunicatului, vă rog să îmi comunicați, cu celeritate, dacă Comisia nr. 1 a CSM, sau CSM, a primit o sesizare cu privire la un demers legislativ vizând modificarea legislației privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate și care a fost temeiul legal și regulamentar al inițierii unui astfel de demers, precum și al trimiterii către Comisia Juridică, de disciplină și imunități a Senatului României a propunerilor formulate de CSM. De asemenea, vă rog Doamnă Președinte să îmi transmiteți, în copie, lucrarea Direcției Legislație, Documentare și Contencios prin care au fost centralizate opiniile instanțelor și parchetelor cu privire la propunerile de modificare a legii nr. 176/2010”, i-a scris Ana Birchall șefei CSM, potrivit Mediafax.

Patru din cei cinci procurori din CSM arată că au solicitat săptămâna trecută Liei Savonea, șefa Consiliului, toată documentația privind propunerea de modificare a legii ANI, inclusiv actele care vizau îngrijorările din spațiul public, însă nu au primit forma care a ajuns la Comisia juridică a Senatului.

Potrivit acestora, o parte din membrii Secției nu a participat la ședința Comisiei nr.1 din data de 3 octombrie, când au fost dezbătute modificările, „nefiind accesibilă nici ulterior forma legii care ar fi fost transmisă Comisiei juridice a Senatului României”. De aceea, procurorii din CSM au anunțat că vor reveni public pe marginea proiectului, după ce vor avea acces la toate înscrisurile.

Consiliul Suprem al Magistraturii a transmis, săptămâna trecută, că afirmaţiile potrivit cărora propunerile de modificare a legii ANI s-au făcut într-un scop ilegitim, fără consultarea corpului judecătorilor şi procurorilor, sunt lipsite de fundament.

Iniţiativa de modificare a legii ANI a venit din partea judecătoarei Simona Marcu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi apropiată de preşedinta Consiliului, Lia Savonea.

Ideea de modificare a legii ANI a fost transmisă spre consultare judecătorilor din ţară, care au făcut propuneri de modificare a modului de completare a declaraţiilor de avere şi a celor de interese.

Inițial, informația privind iniţiativa CSM de modificare a legii ANI a apărut în spațiul public pe surse în contextul în care inspectorii ANI verifică averea Liei Savonea. Ulterior, informația a fost confirmată de acesta într-un comunicat de presă, transmis marțea trecută.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG