Linkuri accesibilitate

Analiză | Cei doi de care depinde soarta lui Cîțu. Ciolacu îl dărâmă, Iohannis îl ridică


Doar președintele Iohannis îl poate menține la putere pe Florin Cîțu dacă acesta va fi dărâmat de Parlament. Ceea ce nu se poate întâmpla decât cu voturile PSD.
Doar președintele Iohannis îl poate menține la putere pe Florin Cîțu dacă acesta va fi dărâmat de Parlament. Ceea ce nu se poate întâmpla decât cu voturile PSD.

Soarta lui Florin Cîțu în fruntea guvernului și a congresului PNL depinde în acest moment de doi actori importanți: Marcel Ciolacu, liderul PSD, și președintele Iohannis. Primul poate să-l dărâme din funcție, al doilea să-l mențină la putere în pofida tuturor riscurilor.

Foamea de putere care a marcat ultimele luni ale mandatului premierului Florin Cîțu, avid să cucerească șefia PNL, folosirea banilor publici pentru achiziționarea benevolenței primarilor, părtinirea președintelui Iohannis, dar și viziunea diferită față de diverse probleme de fond au distrus echilibrul fragil al coaliției de la guvernare.

Pare un drum înfundat, cel putin pentru moment. USR PLUS a părăsit guvernul și e decis să nu revină asupra deciziei. PNL și PSD s-au aliat în acțiunea de blocare a moțiunii de cenzură, folosind în acest scop toate stratagemele, iar președintele nu vrea să renunțe la premierul Cîțu în pofida riscului prelungirii instabilității politice.

Scenariile care se prefigurează au în centru doi actori: Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu. De ei depinde soarta lui Florin Cîțu și, implicit, a guvernului.

Prăbușirea lui Cîțu, la mâna lui Ciolacu

Moțiunea semnată de USR PLUS și AUR pare a avea o soartă tristă, după ce a fost blocată de patru ori în Birourile Permanente de PSD și PNL. Va ajunge totuși să fie citită joi în plenul Parlamentului, dar votul se va da după decizia Curții Constituționale, sesizată de PNL, care va veni cel mai probabil după Congresul PNL din 25 septembrie.

Totul a depins de PSD, care însă joacă la două capete: va fi prezent la ședința de citire a moțiunii, dar a votat alături de PNL și UDMR amânarea votului până după hotărârea CCR. În tot cazul, fără susținerea și voturile PSD moțiunea USR PLUS- AUR nu are șanse.

Asta pentru că Marcel Ciolacu și strategii partidului au alte socoteli: vor să depună propria lor moțiune de cenzură, dar atunci când le va conveni. Adică, după congresul PNL, la care Florin Cîțu, rămas premier, va obține șefia partidului, după toate probabilitățile. PSD mizează pe cartea scandalului dintre partide, pe care îl va alimenta permanent, și pe inevitabila erodare a PNL și USR PLUS, vizibilă deja în sondajele de opinie.

Vasile Dâncu nu a făcut, de altfel, niciun secret din această strategie. „Noi suntem într-o situație bună, pentru că imaginea partidelor de la putere se deteriorează continuu. Sper să reușim să fim inteligenți, să nu ne folosească cei de la putere ca pe un ciocan cu care își dau în cap unii altora”.

Soarta lui Florin Cîțu, atât din perspectiva congresului, cât și din cea de șef al guvernului depinde, deci, aproape exclusiv de voia lui Marcel Ciolacu și a PSD. Nu este exclusă o înțelegere chiar cu Cîțu în acest sens, pe de o parte, și nici cu președintele Iohannis, pe de alta. Nu e însă obligatoriu ca interesele celor trei să coincidă pe termen mediu.

Iohannis, „tătucul” lui Cîțu

Deocamdată, este evident că șeful statului e principalul și cel mai influent susținător al premierului. Fără rest. Practic, președintele nu a făcut niciun efort pentru a aplana conflictul. Ba din contra. În prima fază nu a intervenit deloc, apoi a ieșit cu un atac dur la adresa USR PLUS, iar întâlnirea tardivă cu Dan Barna a părut mai mult una de complezență. Și interesul lui Iohannis este ca Florin Cîțu să ajungă în fruntea PNL, aceasta mai mult din cauza neînțelegerilor cu Ludovic Orban, personaj mai puțin „maleabil” decât Cîțu. Animozitatea dintre ei a intrat, probabil, în faza acută după poziția adoptată de Orban în chestiunea moțiunii de cenzură și a atacurilor la adresa lui Cîțu, acuzat că a distrus coaliția de guvernare.

Chiar dacă Florin Cîțu va fi doborât de una dintre moțiunile de cenzură sau la finalul celor 45 de zile de interimat când se va ajunge în Parlament pentru votul de învestitură, probabilitatea ca președintele să-l nominalizeze tot pe Cîțu pentru funcția de premier este foarte mare. Ar putea chiar să meargă și mai departe, adică să-l renominalizeze și a doua oară, dacă nu ar obține votul Parlamentului. S-ar ajunge astfel în pragul alegerilor anticipate, neconvenabile niciunui partid.

Cu alte cuvinte, Klaus Iohannis poate forța menținerea lui Cîțu ca premier în pofida PSD. Asta ar însemna o criză politică prelungită pe câteva luni, într-un context economic (explozia prețurilor la energie și gaze) și sanitar (valul patru al pandemiei) nefavorabil. Pe termen lung ar însemna un guvern minoritar PNL-UDMR.

De ce guvernul minoritar e pe gustul PSD și al lui Iohannis

Evoluția situației din acest moment duce spre formula guvernului minoritar PNL-USMR, pe care președintele pare să o agreeze, chiar dacă oficial face declarații în sens contrar. Din perspectiva lui Iohannis, un guvern minoritar cu Florin Cîțu în frunte, i-ar da certitudinea că nu vor mai exista probleme și scandaluri și că va putea manevra situația așa cum va dori. Ar fi cu adevărat „guvernul lui”. Reversul medaliei este că un astfel de guvern va putea supraviețui doar cu sprijinul PSD, fiind puțin probabil ca USR PLUS să-l sprijine altfel decât pe chestiuni punctuale. Întrebarea este ce anume își dorește exact Klaus Iohannis de la cel de-al doilea mandat.

Din perspectiva PSD, un guvern minoritar PNL este formula cea mai avantajoasă. Oficial va declara apăsat că nu susține un astfel de guvern, dar neoficial o va face, exact așa cum a procedat cu guvernul Tăriceanu 2. De altfel, un alt cabinet Cîțu nu are cum să treacă prin Parlament decât cu voturile PSD, în lipsa celor ale USR PLUS. Va fi momentul în care, probabil, se vor lămuri lucrurile.

PSD îi convine situația: va fi și în opoziție, și la putere, va putea critica PNL, dar va obține și beneficii din colaborarea subterană. PSD poate obține diverse avantaje, de la posturi în eșaloanele doi și trei ale puterii, acolo unde nu bate prea tare la ochi, până la diverse legi populiste. Mai important, va putea bloca măsuri și legi reformiste, care contravin programului și spiritului său. Erodarea PNL va fi inevitabilă în perspectiva alegerilor din 2024.

Pentru liberali, situația este dificilă nu doar în perspectiva promisiunilor electorale ce vor rămâne neonorate, ci și a luptei interne. Deja aripa Orban trage semnale de alarmă asupra riscului unei alianțe informale cu PSD, iar pericolul prelungirii crizei interne nu este neglijabil. Rămâne desigur de văzut ce va prima: apetența pentru beneficiile puterii - bani, funcții și contracte cu statul -, indiferent de compromisurile care trebuie făcute, sau poziția partidului în perspectiva viitoarelor alegeri. Precedentul USL, când PNL a intrat în combinație cu PSD poate fi un indiciu.

Cel mai câștigat ar putea fi USR PLUS, în pofida faptului că a renunțat la putere și beneficiile ei după numai opt luni. Va fi grevat încă o bună perioadă de nefericita aliere cu AUR la moțiunea de cenzură, dar o poziționare inteligentă ar edulcora episodul. În schimb, va putea face opoziție de pe soclul reformelor și al neacceptării compromisurilor cu adevărat compromițătoare, va putea critica și PNL, și PSD, ceea ce îi va aduce puncte electorale.

Un guvern minoritar poate însă însemna pentru România abandonarea schimbărilor în zone-cheie, încă o perioadă de stagnare.

Refacerea coaliției, complicată dar nu imposibilă

Este puțin probabilă, iar principala condiție este ca președintele Iohannis să renunțe la Florin Cîțu. USR PLUS nu poate reveni asupra deciziei de a condiția guvernarea și coaliția de plecarea acestuia din funcție, altfel ar fi acuzați că au provocat inutil o criză de asemenea proporții. Ar da consistență etichetei de „imaturitate”.

Va renunța însă președintele la Cîțu? Sunt voci din PNL și din rândul analiștilor politici care spun că după congresul PNL, după ce Cîțu va câștiga președinția partidului, ar putea face un astfel de gest. Motive ar fi: premierul are o imagine publică proastă, așa cum reiese din diverse sondaje, pe care acțiunile din această perioadă nu au îmbunătățit-o. Ba din contra. Este perceput ca autorul crizei.

În plus, înrăutățirea nivelului de trai pe fondul scumpirilor la energie și gaze, previzibilele restricții în contextul valului patru al pandemiei de Covid, posibilitatea serioasă de revenire la școala online în multe zone, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, vor genera o creștere a nemulțumirilor. Ce va fi alimentată permanent de PSD, dar și de USR PLUS. Cei care va deconta vor fi Cîțu și PNL, dar și președintele, care, însă, politic vorbind, are puțin de pierdut fiind în ultimul mandat.

Dar chiar dacă Iohannis își va lua mâna de pe Florin Cîțu este posibilă refacerea coaliției după tsunami-ul de cuvinte grele și acuze din această perioadă? Va fi posibilă în condițiile în care Cîțu ajunge șeful PNL, partidul care, teoretic, ar trebui să reinvite USR PLUS la masă și să le ofere un meniu bine asortat pentru a-l mulțumi?

Președintele Iohannis are posibilitatea să așeze la masa negocierilor cei doi adversari, lucru care i-ar fi util din punct de vedere al imaginii, aspect asupra căruia se va apleca tot mai mult din perspectiva cărții de istorie.

Punțile par tăiate acum, dar cum ambele partide, în frunte cu USR PLUS, clamează că singura variantă viabilă pentru România este actuala coaliție, face aproape obligatorie o astfel de mișcare. Desigur, va fi important cine de la PNL va fi viitorul premier și, mai ales, ce garanții vor exista pentru punerea în practică a unor reforme.

XS
SM
MD
LG