Linkuri accesibilitate

Anchetă extinsă. Președintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, acuzat că i-a dat de 50 de ori mită primarului din Lehliu


Iulian Dumitrescu, un lider important în PNL, pleacă de la audierile de la DNA pe 1 februarie 2024. El este cercetat pentru luare de mită şi fals în declaraţii, după ce ar fi primit peste 16 milioane de lei de la un om de afaceri, dar și pentru dare de mită.
Iulian Dumitrescu, un lider important în PNL, pleacă de la audierile de la DNA pe 1 februarie 2024. El este cercetat pentru luare de mită şi fals în declaraţii, după ce ar fi primit peste 16 milioane de lei de la un om de afaceri, dar și pentru dare de mită.

Primarul oraşului Lehliu Gară, Iulian Iacomi, a fost plasat vineri sub control judiciar în dosarul de corupţie în care este urmărit penal şi Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova. Primarul din județul Călărași este acuzat de DNA că a luat mită de 50 de ori de la Dumitrescu. Astfel, președintele CJ Prahova este acuzat și de dare de mită.

Primarul oraşului Lehliu Gară, Iulian Iacomi, are interdicţia de a-şi exercita funcţia, după ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au pus vineri sub acuzare pentru 50 de fapte de luare de mită.

El a fost plasat sub control judiciar în dosarul de corupţie în care este urmărit penal şi Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova.

Potrivit DNA, Iacomi ar fi primit aproape 100.000 de lei şi 74.000 de euro de la Dumitrescu pentru a facilita vânzărea unui teren al primăriei pe care o conducea către o firmă controlată de șeful CJ din Prahova.

Iulian Iacomi a fost plasat sub control judiciar în dosarul de corupţie în care este urmărit penal şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.

Anchetatorii spun că, în perioada 22 octombrie 2021 - 8 noiembrie 2022, Iacomi ar fi primit în numerar de la „inculpatul Dumitrescu Iulian, persoană cu rol decizional în cadrul unei societăţi comerciale care era proprietara unui teren şi beneficiar real al sumelor de bani care alimentau un cont bancar având ca titular societatea comercială respectivă, suma totală de 923.350 lei (în 43 de tranşe) şi 74.000 euro (în 7 tranşe)”.

„Banii ar fi fost daţi în legătură cu îndeplinirea de către inculpatul Iacomi Iulian a unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu în domeniul urbanismului cu privire la terenul respectiv”, spune DNA într-un comunicat.

Procurori anticorupție mai spun că suma primită de primarul din județul Călărași ar fi fost „o parte a unui procent calculat din suma de 1.120.000 euro, reprezentând preţul vânzării terenului ce s-a încasat în contul ce avea ca beneficiar real pe inculpatul Dumitrescu Iulian”.

În acest dosar procurorii au pus sechestru asigurător pe cinci imobile trecute de primarul din Lehliu-Gară în declarația sa de avere.

În acest dosar, președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, a fost audiat din nou la DNA, iar procurorii au extins urmărirea penală în cazul său.

Astfel, Iulian Dumitrescu este suspectat de 50 de fapte de dare de mită, luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată, efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, scrie G4Media.

Potrivit Agerpres, Iulian Dumitrescu i-ar fi dat primarului din Lehliu acești bani pentru ca edilul să aprobe ridicarea unei hale de producţie a panourilor termoizolante, pe un teren de şapte hectare deţinut de firme controlate de preşedintele CJ Prahova.

În stenograme, primarul Iulian Iacomi apare cu apelativul „Şpăguţă”.

Dumitrescu pleacă de la șefia PNL Prahova, rămâne șef la Consiliul Județean

Iulian Dumitrescu a demisionat joi din fruntea organizaţiei PNL Prahova, după anunţul DNA privind extinderea urmăririi penale în cazul acestuia, scrie News.ro.

El rămâne președinte în funcție al Consiliului Județean Prahova, urmând ca mandatul să-i expire la termen, pentru că a pierdut alegerile locale din 9 iunie.

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova este suspectat de 50 de fapte de dare de mită, luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată, efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia.

Procurorii DNA au făcut, marţi dimineaţă, 18 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Călăraşi, Prahova şi Ilfov, în dosarul care îl vizează pe Dumitrescu.

Conform DNA, sunt vizate infracţiuni de corupţie comise de către funcţionari publici şi complici ai acestora, în perioada 2021 - 2022.

Atunci când a ajuns marți la sediul DNA, Dumitrescu a fost întrebat dacă i-a cerut edilului din judeţul Călăraşi să îi favorizeze tranzacţii imobiliare. El a răspuns ironic: „Ce să cumpăr, apartamente la Lehliu, sau ce?”.

Iulian Dumitrescu este cercetat de procurorii anticorupţie pentru luare de mită şi fals în declaraţii, având interdicția de a-și exercita funcţia de preşedinte al CJ Prahova.

El este acuzat că, în noiembrie-decembrie 2022, i-a pretins unui om de afaceri să achiziţioneze, în schimbul sumei de 47.500.000 de lei, părţile sociale deţinute de cumnatul său la o societate comercială, valoare supraevaluată faţă de cea reală, şi ar fi primit suma totală de 16.210.000 de lei până la finalul lunii decembrie 2023.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG