Linkuri accesibilitate

Anchetă la Sofia de spionaj în favoarea Rusiei sau mișcare electorală?


Yuri Borisov este secretar al Mișcării Rusofilii, de la Sofia, care pledează pentru apropierea de Moscova, și fost redactor-șef al oficiosului socialist „Duma”
Yuri Borisov este secretar al Mișcării Rusofilii, de la Sofia, care pledează pentru apropierea de Moscova, și fost redactor-șef al oficiosului socialist „Duma”

Procuratura specializată și Agenția pentru securitate națională de la Sofia  anchetează un caz prezumptiv de spionaj în favoarea Rusiei.

În cadrul anchetei, ieri au fost efectuate percheziții și au fost interogați mai mulți membri ai Mișcării „Rusofili”. A fost încatușat și dus la sediul procuraturii ex-deputatul Iurii Borisov, fost redactor-șef al oficiosului socialist „Duma”, secretar al mișcării „Rusofili”. Mai târziu el a fost eliberat.

La rândul său, soția lui Borisov, ziarista Dora Cickova, a declarat pentru „Europa Liberă” că percheziția a durat patru ore, iar procurorii au confiscat documente, computerul și telefonul mobil al lui Borisov.

Cel arestat a fost interogat pentru relațiile sale cu ex-generalul rus Reșetnikov și pentru rolul acestuia în campania pentru ultimele alegeri prezidențiale.

Ancheta a fost deschisă pe data de 4 iulie, în baza articolului 105 din Codul penal bulgar, care prevede pedepse între trei și 15 ani pentru persoane „care s-au pus în serviciul unui stat sau organizație străină în calitatea de spioni” fără a colecta informații ce prezintă secret de stat.

Mișcarea „Rusofili” se declară o organizație nonguvernamentală care își propune „dezvoltarea prieteniei și colaborării între Bulgaria și Rusia în baza tradițiilor istorice, valorilor creștin ortodoxe și slave”.

Printre cei interogați se află și politologul Jivko Gheorghiev, cel care a realizat anchete sociologice la comanda Institutului rus pentru cercetări strategice, apropiat Kremlinului.

Atanas Atanasov, copreședintele coaliției „Bulgaria democrată”, principalul exponent al dreptei tradiționale bulgare, a declarat într-un interviu pentru postul național de radio că aceste acuzații de spionaj ar reprezenta, de fapt, o acțiune preelectorală pusă la cale de premierul Borisov și de candidatul la postul de procuror general Gheșev, criticat de societatea civilă, în scopul de a atrage simpatizanții dreptei.

„Este o acțiune elementară de a opri pierderea de sprijin electoral din partea oamenilor cu orientare proeuropeană de dreapta. Între timp, lideri ai partidului GHERB, condus de premierul Borisov, acționează în vederea realizării unor proiecte strategice ale Rusiei în Balcani, printre care gazoductul de tranzit Turcia-Europa Centrală și CAE „Belene”. Bate pasul pe loc ancheta pentru tentativa de asasinare cu substanța Noviciok a omului bulgar de afaceri Ghebrev”, a spus Atanasov.

În perioada în care Atanasov a condus Serviciul de securitate națională, a fost arestat și condamnat un cetățen bulgar sub acuzația de spionaj în favoarea Rusiei.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG