Linkuri accesibilitate

Anchetatorii britanici vor să știe de unde are atâția bani fiul fostului premier Vlad Filat


Fostul premier Vlad Filat escortat de polițiști

Agenția britanică de investigații a precizat pentru Europa Liberă că Luca Filat este cercetat într-o cauză civilă, nu penală

Agenția Națională pentru Combaterea Infracțiunilor (NCA, National Crime Agency) din Marea Britanie, a declarat astăzi pentru Europei Libere de ce Luca Filat, fiul fostului premier moldovean liberal-democrat, Vlad Filat ajuns abia acumîn plină campanie electorală în atenția anchetatorilor de la Londra. Pe 24 februarie are loc în R. Moldova scrutinul parlamentar. Vlad Filat a primit nouă ani în închisoare în iunie 2016, find acuzat de trafic de influență și corupere pasivă.

O investigație a Agenției arată că, la cei 22 de ani ai săi, Luca Filat locuiește din 2016 la Londra, unde și-a cumpărat un Bentley de 200 de mii de lire sterline, a închiriat un apartament de peste o mie de lire pe zi plătit pe un an înainte, a dus un mod de viață extravagant, cheltuind sume de bani semnificative pe bunuri și servicii de lux.

Agenția a făcut publice toate aceste detalii joi, 7 februarie, când judecătorul Michael Snow de la un tribunal al Londrei a dat curs cererii Agenției Naționale pentru Combaterea Infracțiunilor de a confisca din conturile lui Luca Filat aproape jumătate de milion de lire, spunând că banii au provenit cel mai probabil din infracțiunile făcute de tatăl lui în R. Moldova. Conturile aflate pe numele Luca Filat au fost înghețate în luna mai anul trecut, când i s-a cerut, fără niciun rezultat, să justifice de unde are banii.

Anunțul Agenției din Marea Britanie a creat mare agitație în mica republică de peste Prut, mai cu seamă că nu a fost uitat scandalul furtului miliardului, din 2014, iar amici și aliații politici ai fostului premier Filat, condamnat la 9 ani de închisoare pentru corupție, candidează la parlamentarele din 24 februarie.

Cum a ajuns așadar cazul lui Luca Filat în atenția justiției britanice tocmai acum, în plină campanie electorală moldoveană? Agenția britanică a precizat pentru Europa Liberă că este vorba despre o cauză civilă, nu penală și că „programarea audierilor este stabilită în întregime de tribunal și nu a existat nicio încercare de interferență în alegerile moldovene”.

Autorităţile britanice l-au investigat pe tânărul Filat şi au găsit trei conturi la banca HSBC, acestea fiind finanţate de companii din străinătate, în majoritate cu sediile în Turcia şi Insulele Cayman. În aceste conturi au fost depozitate şi sume în numerar, precum 98.000 de lire sterline în decursul a trei zile. Fiul fostului premier, care nu avea un venit înregistrat în Marea Britanie, cheltuia sume mari în numerar pe „servicii şi bunuri de lux”. Tânărul a plătit 200.000 de lire sterline pentru un autoturism Bentley, la o reprezentanţă din centrul Londrei.

Pentru Republica Moldova acest caz nu este singular, de pildă, studiile fiului mai mic al unui alt fost premier, Iurie Leancă, au fost plătite de Ilan Șor, principalul suspect al furtului miliardului, condamnat în primă instanță în acest caz. Citiți mai multe despre aceste dezvăluiri aici

XS
SM
MD
LG