Linkuri accesibilitate

Vela: Se înființează Poliția Animalelor. Dacă un animal este în pericol, polițiștii pot intra în casa proprietarului fără acordul lui


Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, anunță înființarea Poliției Animalelor
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, anunță înființarea Poliției Animalelor

„Este un proiect așteptat de toți iubitorii de animale și iată că, astăzi, această dorință a iubitorilor de animale este împlinită. Și vreau să vă spun cu mâna pe inimă că pentru mine este un privilegiu că sunt cel în mandatul căruia s-a înființat Poliția Animalelor. Mulțumesc tuturor iubitorilor de animale pentru susținerea acestui proiect de reglementare a instrumentului juridic în baza căruia se va putea interveni. Totodată, pentru reglementarea aspectului organizatoric, voi emite ordin al ministrului Afacerilor Interne pentru constituirea structurii Poliția Animalelor la nivelul fiecărui județ prin alocarea de funcții suplimentare”, a anunțat marți ministrul de Interne Marcel Vela.


Poliţiştii vor putea să emită ordin de plasare a animalului agresat, rănit sau maltratat într-un adăpost, potrivit proiectului de ordonanță de urgență pentru întărirea măsurilor de protecţie a animalelor, pus în dezbatere publică.

„Am postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne proiectul de ordonanță de urgență pentru întărirea măsurilor de protecţie a animalelor, act normativ ce eficientizează implicarea poliţiştilor şi autorităţilor locale în gestionarea situaţiilor de pericol pentru animale", a declarat Marcel Vela la sediul MAI, citat de Agerpres.

Potrivit lui Vela, proiectul are ca scop protejarea animalelor aflate în pericol, prin stabilirea unui mecanism care va permite poliţiştilor să emită un ordin de plasare a animalului agresat, rănit sau maltratat într-un adăpost.

„De asemenea, prin proiectul de ordonanţă instituim obligaţia consiliilor judeţene şi al Consiliului General al Municipiului Bucureşti de a asigura cu caracter continuu şi permanent servicii publice de adăpostire a animalelor, fie prin organizarea unor adăposturi proprii, fie prin încheierea unor contracte cu grădini zoologice, cu iubitori de animale sau cu alte entităţi", a anunțat Marcel Vela.

El a spus, că potrivit proiectului, animalele vor putea fi date în custodie temporară unor organizaţii neguvernamentale care fac dovada îndeplinirii condiţiilor de adăpostire şi îngrijire a acestora pentru a putea fi oferite spre adopţie, iar ordinul de plasare la adăpost a animalului poate fi contestat de către deţinător în condiţiile legii contenciosului administrativ.

„Potrivit proiectului, se instituie dreptul poliţiştilor de a pătrunde în domeniul, în domiciliul sau reşedinţa oricărei persoane fizice fără acordul acesteia, precum şi în sediul oricărei persoane juridice fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informaţiile aflate la dispoziţia poliţiştilor indică faptul că în acele spaţii se află un animal în situaţie de pericol. Acţiunile poliţiştilor pot fi fotografiate sau înregistrate fără consimţământul persoanelor care deţin animalul", a afirmat ministrul.

Vela a mai anunţat că se va modifica legea privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, stabilindu-se un mecanism pentru încadrarea funcţiilor de poliţist din structura poliţiei cu personal specializat în medicină veterinară din cadrul Autorităţii Naţional Sanitare Veterinare sau din sursă externă.

„Având în vedere toate aceste noutăţi aduse de actul normativ, am stabilit ca serviciile publice de adăpostire a animalelor să fie operaţionalizate în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, iar pentru o perioadă de 180 de zile, Ministerul Afacerilor Interne, Poliţia Română şi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pot desfăşura activităţi de informare a populaţiei", a mai spus Marcel Vela.

Despre ce-și presupune să realizeze cu proiectul său, a vorbit mai pe larg chiar ministrul într-o postare făcută ulterior pe pagina sa de Facebook.

  • Noul proiect are ca scop stabilirea unui mecanism potrivit căruia polițiștii pot constata că un animal se află într-o situație de pericol și emit un ordin de plasare a animalului în adăpost. E vorba de situații precum: rănirea sau schingiuirea animalelor, organizarea de lupte cu animale, practicarea tirului pe animale, sau folosirea de animale pentru dresajul altor animalelor agresive sau alte rele tratamente asupra animalelor.
  • Sunt stabilite elementele pe care le conține ordinul de plasare a animalelor în adăpost.
  • Se instituie în sarcina consiliilor județene și a Consiliului General al Municipiului Bucureşti obligaţia de a asigura cu caracter continuu și permanent servicii publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare în adăpost.
  • Se instituie dreptul polițiștilor de a pătrunde în domiciliul sau reședința oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum și în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informațiile aflate la dispoziția polițiștilor indică faptul că în acele spații se află un animal într-o situație de pericol.
  • Acțiunile polițiștilor pot fi fotografiate sau înregistrate, fără consimțământul persoanelor care dețin animalul.
  • Este completată Legea 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române din perspectiva desfășurării activităţilor specifice pentru protecția animalelor.
  • Serviciile publice de adăpostire a animalelor vor fi operaționalizate în termen de 60 de zile de la data publicării actului normativ în Monitorul Oficial, iar pentru o perioadă de 180 de zile, MAI, Poliția Română și ANSVSA vor desfășura activități de informare a populației.

„În următoarea perioadă de transparență decizională așteptăm de la toți iubitorii de animale propuneri sau observații pentru a completa acest proiect”, a scris Marcel Vela pe pagina sa de Facebook.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG