Linkuri accesibilitate

Anunțul președintei CE despre acordul cu SUA provoacă uimire


Specialiștii spun că e vorba, mai degrabă, de o declarație politică Von der Leyen-Trump, decât de un acord comercial, greu de realizat, din punct de vedere tehnic, în câteva săptămâni

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că finalizarea unui acord comercial între Uniunea Europeană și Statele Unite este posibilă în „câteva săptămâni”.

Ea a făcut anunțul la Forumul Economic Mondial de la Davos, după ce Statele Unite au amenințat cu instituirea de taxe vamale la importul automobilelor europene.

„Pe ansamblu, am avut o conversație foarte bună” cu președintele Trump, a spus miercuri Von der Leyen jurnaliștilor.

Ministrul de Finanțe al Statelor Unite, Steven Mnuchin, leagă, însă, amenințarea la adresa europenilor nu de încheierea vreunui acord comercial, ci de renunțarea la intenția taxării de către europeni a sectorului digital, care ar afecta campanii gigant din Statele Unite.

Anunțul lui von der Leyen a uimit, pentru că nimeni nu știa nimic.

''Nimeni nu ştie nimic'' - uimirea predomina joi la Bruxelles după anunţul făcut miercuri, la Davos, de Ursula von der Leyen, relatează AFP. ''Ca să fiu sincer, nu înţeleg. Am vorbit ieri cu membri de rang înalt ai Comisiei şi nici ei nu înţeleg'', a spus Bernd Lange, eurodeputat german, preşedinte al comisiei pentru comerţ internaţional din Parlamentul European.

Mai multe surse din Consiliul UE s-au arătat surprinse de anunțul lui Von der Leyen. Mai mult, înaintea anunţului privind noile discuţii cu SUA, niciuna dintre ţările membre ale UE chestionate de agenţia France Presse nu a fost sondată în prealabil de Comisia Europeană, care este responsabilă în numele lor pentru politica comercială a UE. Acest anunţ o angajează doar pe Ursula von der Leyen, a reacţionat un diplomat european.

Mai degrabă decât un acord comercial bilateral, a cărui încheiere este din punct de vedere tehnic greu de realizat în câteva săptămâni, mai ales cu o ţară de anvergura SUA, o sursă europeană evocă eventual o semnare a unei simple ''declaraţii politice între Von der Leyen şi Trump''.

De altfel, preşedinta Comisiei Europene ar urma să facă o vizită la Washington luna viitoare, a declarat miercuri ambasadorul UE Stavros Lambrinidis.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG