Linkuri accesibilitate

Cum să te ferești de anunțurile imobiliare false. „Oferta prea atractivă are mici șanse să fie reală”


În București, prețul mediu pentru a închiria o garsonieră este de 271 de euro. Un apartament cu două camere se închiriază la peste 350 de euro, potrivit paginilor online de anunțuri imobiliare. 
În București, prețul mediu pentru a închiria o garsonieră este de 271 de euro. Un apartament cu două camere se închiriază la peste 350 de euro, potrivit paginilor online de anunțuri imobiliare. 

Găsirea chiriei potrivite poate să dureze mult, mai ales într-un oraș de mari dimensiuni și în preajma începerii facultății, când tinerii din toată țara se îndreaptă către centrele universitare. 

Pe lângă faptul că este un proces de durată, căutarea unei chirii vine la pachet și cu provocarea dată de autenticitatea anunțurilor: din ce în ce mai multe persoane sunt puse în situația de a se întreba dacă proprietățile găsite sunt sau nu reale.

Claudia s-a mutat în Capitală în urmă cu doi ani; are 23 de ani și lucrează în IT, iar de aproape o lună încearcă să închirieze o garsonieră sau un apartament în zona de vest a Bucureștiului, prin intermediul diverselor platforme disponibile online. Însă fără succes.

În majoritatea cazurilor, spun e ea, există două scenarii: fie agenții care au postat anunțurile nu sunt de găsit, fie aceștia spun că proprietățile au fost deja închiriate, dar au în portofoliu altele asemănătoare ca aspect și preț. În realitate, ele diferă în ambele privințe.

„Practic, sun la numărul de telefon afișat în anunț, direct din platformele respective, și bineînțeles nu mi se răspunde la telefon. Azi am pățit lucrul acesta de patru-cinci ori pe puțin”.

„Chiar acum câteva minute, jumătate de oră, am fost sunată înapoi de un număr de telefon la care am sunat. Mi-a zis că anunțul nu mai este disponibil pe platforma pe care am căutat, dar poate să îmi trimită oferte similare”.

Pentru a închiria anumite proprietăți, unii agenți imobiliari apelează la strategii de marketing agresiv. Dacă sunt identificate și raportate de utilizatori, anunțurile pot fi șterse de pe site-urile specializate, iar agențiile își pot pierde contractele cu platformele de imobiliare.
Pentru a închiria anumite proprietăți, unii agenți imobiliari apelează la strategii de marketing agresiv. Dacă sunt identificate și raportate de utilizatori, anunțurile pot fi șterse de pe site-urile specializate, iar agențiile își pot pierde contractele cu platformele de imobiliare.

Principalele criterii pe care Claudia le are în vedere în privința unei chirii sunt prețul și zona.

În urma perioadei de căutare, în care a întâlnit și persoane care îi răspundeau și o invitau la vizionări de locuințe - „situații destul de rare”, explică ea - a ajuns să creadă că unii agenți imobiliari recurg intenționat la metodele mai sus amintite și a identificat un tipar.

„Apartamentele la care am sunat arătau destul de decent și erau în zone în care, comparativ cu anunțurile persoanelor fizice, prețurile erau mult mai mici. Spre exemplu, diferență de preț: în zona Lujerului/Militari, apartament de la proprietar 350 de euro, apartament de la agent 250 de euro”.

Cu toate acestea, Claudia mai spune că nu poate să fie niciodată sigură de autenticitatea unei proprietăți și că nu există o modalitate prin care un potențial chiriaș poate să-și dea seama dacă apartamentul văzut online este real sau doar o capcană.

Printr-o experiență asemănătoare a trecut și Andreea, care caută o chirie tot de o lună, prin intermediul agențiilor specializate. A găsit șase anunțuri în care erau prezentate apartamente pe placul ei, dar în momentul în care contacta persoanele care publicaseră ofertele, aceștia propuneau variante alternative.

„Nu se comparau nici prețurile, nici aspectul, nici facilitățile”.

De la „anunțuri cârlig”, la Protecția Consumatorului.

Daniel Crainic, directorul de marketing al unei platforme de anunțuri imobiliare, spune că situația cu care s-au confruntat Claudia și Andreea este o practică veche, pe care a întâlnit-o încă din 2008, când a început să activeze în domeniu.

Scopul acesteia este de a-i atrage pe clienți și de a-i face să închirieze sau cumpere alte tipuri de proprietăți.

„Practica asta, într-o formă sau alta, cred că a existat tot timpul în piață. Se numesc «anunțuri cârlig», sunt plasate doar pentru că sunt atractive. Fie arată nemaipomenit, fie au un preț foarte atractiv, fie raportul dintre calitate și preț este unul nemaiîntâlnit până acum”, a declarat Daniel Crainic pentru Europa Liberă.

Acesta îi încurajează pe utilizatorii care au avut experiențe negative cu agenții imobiliari să notifice platformele, iar ca măsură extremă să apeleze la Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului.

„Ne confruntăm și noi cu asemenea practici și pe cât posibil încercăm să înlăturăm acele anunțuri. Noi avem și modul de raportare al problemelor. Adică tu, ca utilizator, poți să raportezi că anunțul nu este corect, nu este valid, are prețul greșit sau nu există. Și atunci noi sunăm agenția să-l retragă imediat!”, mai spune Daniel Crainic.

În cele din urmă, o agenție, împreună cu anunțurile sale, pot fi eliminată de pe o platformă de imobiliare, dacă se constată că aceasta a acționat greșit.

Însă ca utilizatori, cum ne putem feri de asemenea anunțuri?

„E un joc de marketing, e un anumit stil de vânzare. O ofertă prea atractivă nu este probabil reală”, explică Daniel Crainic.

Agentul nu răspunde

Pentru a testa experiențele „anunțurilor cârlig”, Europa Liberă a încercat să ia legătura cu un agent care a publicat un anunț referitor la un apartament de 60 de metri pătrați, cu două camere, situat în sudul Bucureștiului.

Prețul acestuia este de 350 de euro, iar platforma informează că 51% dintre proprietățile similare ca zonă și număr de camere au cerut un preț mai mare.

Mesajele au fost trimise în două zile diferite. Agentul imobiliar nu a răspuns nici până în prezent.
Mesajele au fost trimise în două zile diferite. Agentul imobiliar nu a răspuns nici până în prezent.

Agentul imobiliar a răspuns apelului și a cerut ca discuția să fie purtată în scris. Acesta nu a răspuns mesajelor, fiind contactat de pe două numere de telefon. Mai multe persoane s-au plâns pe un grup de Facebook dedicat imobiliarelor că nu au primit un răspuns din partea respectivului agent nici până în prezent, deși au intrat în contact cu el în urmă cu o săptămână.

  • 16x9 Image

    Norbert Nemeș

    A absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în 2021, iar în prezent urmează masteratul de Jurnalism și Comunicare Politică din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. A colaborat cu Radio Cluj și Factual. În octombrie 2021 a devenit stagiar al Europei Libere, iar din ianuarie 2022 este freelancer.

    nemesn-fl@rferl.org

XS
SM
MD
LG