Linkuri accesibilitate

Apartamentul și firma lui Rudy Giuliani percheziționate de agenții federali


Rudolph Giuliani, avocatul personal al fostului președinte Donald Trump
Rudolph Giuliani, avocatul personal al fostului președinte Donald Trump

Agenții federali au percheziționat miercuri apartamentul și biroul din Manhattan al lui Rudolph Giuliani, intensificându-și ancheta cu privire la relațiile comerciale din Ucraina ale avocatului personal al fostului președinte Donald Trump.

Un avocat al fostului primar republican al New Yorkului, Bob Costello, a confirmat că a fost pus în executare un mandat de percheziție și că autoritățile federale au confiscat mai multă aparatură electronică.

El a declarat că Giuliani, în vârstă de 76 de ani, a negat orice implicare în acțiuni ilegale de lobby și a spus că materialele de pe suportul electronic confiscat sunt acoperite de legea care protejează relația avocat-client.

„Primarul Giuliani nu numai că a negat această acuzație, dar s-a oferit de două ori în ultimii doi ani, prin intermediul avocatului său Bob Costello, să demonstreze că este complet neadevărată. Oferta a fost respinsă de două ori", a spus avocatul lui Giuliani în declarația data presei.

Procurorii federali sunt pe urmele lui Giuliani de aproape un an și jumătate.

În noiembrie 2019, aceștia au căutat evidența plăților către Giuliani, ca parte a unei anchete penale active, potrivit unei citații a marelui juriu văzută de Reuters.

Procurorii investighează acuzații de spălare de bani, fraudă bancară, finanțare ilegală a campaniei, declarații false, obstrucționarea justiției și încălcări ale Legii privind înregistrarea agenților străini, potrivit citației.

Deși mandatul de percheziție nu înseamnă că Giuliani a comis o infracțiune, acesta indică faptul că anchetatorii au convins un judecător că acesta a avut o conduită ilegală și că executarea mandatului ar putea duce la găsirea de probe relevante.

Giuliani și-a câștigat renumele în anii 1980 ca procuror federal în Manhattan, unde i-a anchetat pe liderii familiilor de top ale mafiei și „regele junk bond” din Wall Street, Michael Milken, iar mai târziu și-a câștigat faima națională ca „primar al Americii” pentru că a ajutat New York-ul să se recupereze după atacurile din 11 septembrie 2001.

Dar imaginea sa a fost pătată de relațiile sale cu Ucraina și, mai recent, de promovarea revendicărilor nefondate de fraudă pentru a răsturna rezultatele alegerilor de anul trecut și pentru a-i acorda lui Trump un al doilea mandat la Casa Albă.

Michael Cohen, un alt fost avocat personal al lui Trump - acum un critic dur al șefului său de odinioară - a postat pe Twitter la scurt timp după ce perchezițiile de miercuri au devenit publice.

„Iată-ne oameni buni !!!" a scris Cohen, a cărui casă și birou din New York au fost percheziționate de agenții federali în aprilie 2018. El a pledat vinovat în luna decembrie pentru evaziune fiscală și alte infracțiuni și a fost condamnat la trei ani de închisoare.

Giuliani a început să îl reprezinte pe Trump, coleg republican, în aprilie 2018, în investigația făcută de procurorul Robert Mueller cu privire la intervenția rusă în alegerile prezidențiale din 2016.

La Washington, rolul lui Giuliani a fost complex, fostul primar susținând despre el că este consultant în afaceri și avocat în sectorul privat, deși el avea acces la cea mai înaltă treaptă a puterii.

O lege federală, Legea privind înregistrarea agenților străini, impune „anumitor agenți ai directorilor străini” să-și dezvăluie periodic relațiile, inclusiv tranzacțiile financiare. În timp ce Giuliani nu a fost acuzat de vreo infracțiune, doi foști asociați, Lev Parnas și Igor Fruman, au fost acuzați de încălcări ale finanțării campaniei și de alte infracțiuni.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG