Linkuri accesibilitate

Apel către Iran să revină la respectarea Acordului nuclear


Interiorul unei facilități de îmbogățire a uraniului în Iran
Interiorul unei facilități de îmbogățire a uraniului în Iran

Germania, Franța și Marea Britanie au cerut Teheranului să respecte prevederile acordului din 2015, care conținea restricții asupra programul nuclear al Iranului, în schimbul reducerii sancțiunilor.

Cancelarul german Angela Merkel, președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Boris Johnson au semnat o declarație comună, în care afirmă că „este esențial ca Iranul să revină la respectarea deplină a obligațiilor sale în baza acordului”.

„Trebuie să abordăm - prin diplomație și într-un mod semnificativ - preocupări comune cu privire la activitățile regionale de destabilizare ale Iranului, inclusiv la cele legate de programul său de rachete”, se precizează în declarația comună din 12 ianuarie.

Iranul a anunţat, pe 5 ianuarie, că renunţă la limitarea numărului de centrifuge, aceasta fiind ultima restricţie din Acordul nuclear internaţional încheiat în 2015 pe care o mai respecta.

Iranul îşi va continua programul nuclear fără nicio limitare, inclusiv fără o limitare a îmbogăţirii uraniului sau pentru cercetările şi dezvoltarea în domeniul nuclear, a precizat guvernul de la Teheran într-o declaraţie de presă, citată de agențiile internaționale de știri.

"Programul nuclear iranian nu se mai confruntă cu nicio limitare în domeniul operațional", se arată în comunicat.

Decizia a fost luată la o ședință a Guvernului de la Teheran în contextul uciderii generalului Qassem Soleimani de către trupele americane în Bagdad.

Acordul, negociat între Iran şi Grupul '5+1' (cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate: SUA, Franţa, Marea Britanie, China şi Rusia plus Germania) oferea o relaxare a sancţiunilor ONU împotriva Teheranului, care s-a angajat în schimb să garanteze natura exclusiv civilă a programului său nuclear.

Donald Trump a decis să retragă SUA din Acord în 2018.

XS
SM
MD
LG