Linkuri accesibilitate

12 state occidentale cer Guvernului „să se abțină de la adoptarea unor noi ordonanțe pe justiție”


Viorica Dăncilă este vizată de apelul celor 12 ambasadori
Viorica Dăncilă este vizată de apelul celor 12 ambasadori

Ambasada Franței la București a postat un mesaj în numele mai multor state occidentale, între care se numără Statele Unite și Germania, alături de Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Norvegia, Olanda și Suedia. Ambasadorii tuturor aceste țări solicită Guvernului român să se abțină de la adoptarea unor ordonanțe de urgență are ar slăbi statul de drept și încrederea în Executivul de la București.

„Noi, parteneri internaționali și aliați ai României, chemăm toate părțile implicate în elaborarea ordonanțelor de urgență ale guvernului care modifică legislația referitoare la domeniul justiției, să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității și corupției” se arată în apelul celor 12 ambasadori occidentali la București.

„Din păcate, solicitările noastre oficiale de dialog privind aceste subiecte au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie a acestui an.

Suntem profund îngrijorați de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile care nu întăresc eforturile României de a consolida progresul în materie de justiție. Dimpotrivă, efectul cumulativ al acestor modificări prezintă riscul încetinirii luptei împotriva corupției și subminării independenței sistemului judiciar. Așteptăm ca procesul de reformă să se bazeze pe o abordare inclusivă care să implice toate părțile, prin consultări ample. Un astfel de proces trebuie să se desfășoare în interesul tuturor cetățenilor români. Acest lucru necesită, de asemenea, ca toți actorii implicați să ia în considerare opiniile și propunerile de sprijin oferite de experții juridici români și internaționali, pentru a evita o și mai mare alterare a progreselor remarcabile înregistrate în domeniul justiției de România în ultimele două decenii.

Ordonanțele de urgență care par a fi în curs de discuție pot avea un impact negativ asupra independenței justiției românești, ceea ce ar slăbi încrederea cetățenilor și a partenerilor României în sistemul judiciar, dar și în guvernul României.

În opinia țărilor partenere, este esențial ca România să țină seama de recomandările organismelor Consiliului Europei, cum ar fi Comisia de la Veneția și GRECO, ale Parlamentului European, ale Consiliului Uniunii Europene și ale Comisiei Europene din ultimul său raport în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și să asigure o justiție eficientă, transparentă și imparțială.

Modificările anticipate prezintă un risc de încălcare a valorilor comune. În plus, acestea ar putea avea un efect negativ de durată asupra dezvoltării economice a țării. Faptul că România deține în prezent președinția Consiliului Uniunii Europene îi conferă o responsabilitate specială. Îndemnăm Guvernul României și toți actorii implicați să țină seama în mod corespunzător de această declarație comună și să reafirme angajamentul politic al României de a susține valorile noastre comune”, se mai arată în documentul semnat de 12 state partenere ale României în cadrul Uniunii Europene și NATO.

Documentul a fost lansat cu doar câteva minute înaintea ședinței de guvern la care, deși nu a fost anunțată oficial, este așteaptată adoptarea ordonanțelor de urgență pe care ministrul Justiției, Tudorel Toader, le-a trimis la Guvern, în care sunt noi înlesniri pentru legislația penală, care favorizează oficialii condamnați pentru corupție în ultimii ani.

XS
SM
MD
LG