Linkuri accesibilitate

Apropiații lui Tăriceanu, puși sub urmărire penală în dosarul licențelor Microsoft


Călin Popescu Tăriceanu era suspectat că a luat mită 800.000 de dolari pentru a semna pentru licențele Microsoft.
Călin Popescu Tăriceanu era suspectat că a luat mită 800.000 de dolari pentru a semna pentru licențele Microsoft.

Fostul șef al cancelariei lui Călin Popescu Tăriceanu, Dorin Marian, și Petru Berteanu, au fost puși sub urmărire penală de DNA, în dosarul în care Tăriceanu era suspectat de luare de mită, iar senatorii nu au permis urmărirea sa penală.

Dorin Marian, consilierul lui Călin Popescu Tăriceanu și fost șef al cancelariei acestuia, pe când era premier, precum și Petru Berteanu, care era administratorul unor firme la data comiterii faptelor, au fost puși sub urmărire penală de procurorii DNA, sub acuzația de complicitate la luare de mită.

Destinatarul mitei era Călin Popescu Tăriceanu, suspectau procurorii DNA, însă ei au fost împiedicați de Senat să înceapă urmărirea penală împotriva lui Tăriceanu, pentru a verifica dacă acesta a luat sau nu o mită de 800.000 de dolari pentru a semna contracte pentru licențe Microsoft.

Procurorii îi acuză pe cei doi că l-ar fi ajutat pe Tăriceanu să ceară, în 2007, și să și primească, în 2008, în mai multe tranșe, foloase materiale de la reprezentanții unei firme austriece de IT (Fujitsu Siemens). În schimb, Tăriceanu ar fi trebuit să adopte patru hotărâri de guvern pentru încheierea unor acte adiționale la contracte prin care România închiria licențe Microsoft.

Reprezentanții firmei i-ar fi plătit un comision de 10% din contracte lui Tăriceanu, prin contracte fictive, încheiate cu firme offshore, arată procurorii DNA. Tăriceanu ar fi folosit banii pentru a-și stinge niște datorii pe care le avea la o firmă care îi acordase consultanță politică.

Dosarul privind presupusa mită încasată de Tăriceanu de la Fujitsu Siemens a fost deschis în 2018, după ce DNA a conexat trei dosare penale, unul dintre ele venind pe filiera procurorilor din Austria.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG