Linkuri accesibilitate

Arafat: Lipsa unor unelte care să descurajeze nerespectarea regulilor, o problemă majoră


Raed Arafat
Raed Arafat

Raed Arafat subliniază că, după decizia CCR privind amenzile pe care refuză să o comenteze, statul se confruntă cu o lipsă de unele prin care să asigure regulile necesare în contextul pandemiei de coronavirus.

Am spus clar că nu discut și nu comentez decizia în sine, însă este normal să semnalez că lipsa unor unelte care să descurajeze pe cei care nu vor să respecte regulile, în mijlocul unei bătălii în care respectarea regulilor este o condiție fundamentală pentru a preveni o catastrofă de sănătate publică de mari proporții, devine o problemă majoră.

Este normal să luam orice măsură posibilă ca să apărăm viețile cetățenilor, dar și a celor care lucrează în sistemul de intervenție și in sistemul sanitar. (…) Mă întreb cum vom explica situaţia în cazul în care, prin nerespectarea regulilor și prin măsuri de relaxare pripite care să ne ducă la “normalitatea” dorită și solicitată de o parte a populației și a operatorilor economici, am ajunge să pierdem tot ce am câştigat în ultimele două luni”, a scris Raed Arafat pe Facebook.

Secretarul de Stat din Ministerul Afacerilor Interne a subliniat că înțelege nerăbdarea populației pentru revenirea la normalitate, cât și că unele abuzuri ar fi putut să aibă loc, dar sunt necesare măsuri pentru asigurarea respectarea regulilor pentru protejarea sănătății populației.

Așa că din respect pentru majoritatea care respectă regulile și fac tot posibilul să se protejeze și să protejeze pe semenii lor, trebuie să avem și mijloacele prin care putem lua măsuri împotriva celor care nu vor să respecte regulile punând viața majorității în pericol.

Nu discut în acest caz eventuale abuzuri sau nemulțumiri în ce privește aplicarea amenzilor și care pot oricând să fie soluționate pe cale legala, ci de măsurile care pot descuraja într-un mod eficient pe cei care nu au de gând să respecte regulile punând pe alții în pericol", arată Raed Arafat.

Curtea Constituțională a admis sesizarea Avocatului Poporului referitoare la amenzile care s-au dat în perioada stării de urgență. Asta înseamnă că aceia care au primit amenzi și le vor contesta în instanță au toate șansele să scape de ele. Nu se șterg de la sine.

Decizia judecătorilor Curții Constituționale privește amenzile care s-au dat de către polițiști pentru nerespectarea restricțiilor impuse de starea de urgență.

Vorbim de 300.000 de amenzi contravenționale și care au ajuns până acum la o valoare totală de 600 de milioane de lei.

Judecătorii CCR au considerat că pe de o parte au fost lăsate aceste amenzi la latitudinea polițiștilor fără să se precizeze foarte exact prin texte legale care sunt faptele și condițiile lor. Cu alte cuvinte, au fost prea generale.

De asemenea, CCR a fost de părere că și cuantumul acestor amenzi este prea mare în raport cu posibilitățile financiare ale populației. Amenzi între 2.000 și 20.000 de lei, într-o țară cu pensie medie de 1.200 lei și un salariu mediu de puțin peste 3.000 de lei.

În martie, autoritățile au anunțat că se mărește cuantumul amenzilor pentru încălcarea restricțiilor între 2.000 de lei și 20.000 de lei. Argumentul autorităților la vremea respectivă a fost că pentru descurajarea răspândirii noului coronavirus este nevoie ca amenzile să fie foarte dure. Inițial, aceste contravenții erau între 1.000 și 10.000 lei.

Citește și:

XS
SM
MD
LG