Linkuri accesibilitate

Argentina a legalizat avortul


Activist pentru drepturile femeilor la un miting pentru legalizare avortului în Argentina
Activist pentru drepturile femeilor la un miting pentru legalizare avortului în Argentina

Senatul Argentinei a adoptat miercuri devreme o lege prin care legalizează avortul, după o sesiune maraton de 12 ore, o victorie pentru mișcarea femeilor care luptă pentru acest drept de zeci de ani, potrivit Associated Press

Avortul va fi legalizat până în a 14-a săptămână de sarcină și, de asemenea, va fi legal după acel moment în cazurile de viol sau de pericol pentru viața mamei.

Votul este așteptat să aibă ecouri pe un continent în care procedura este în mare parte ilegală.

Măsura a fost adoptată cu 38 de voturi pentru, 29 împotrivă și o abținere, după o sesiune care a început târziu în seara de marți.

Proiectul de lege a fost deja aprobat de Camera Deputaților din Argentina și are sprijinul președintelui Alberto Fernández, ceea ce înseamnă că votul Senatului a fost obstacolul său final.

„Avortul sigur, legal și gratuit este acum legea”, a postat pe Twitter președinte Fernandez după vot, menționând că a fost o promisiune electorală.

„Astăzi suntem o societate mai bună, care extinde drepturile femeilor și garantează sănătatea publică”, a adăugat el.

Argentina este cea mai mare țară din America Latină care a legalizat avortul și votul a fost urmărit cu atenție pe întreg continentul sud-american. Cu excepția Uruguayului, Cubei, Mexico City, statului mexican Oaxaca, Antilelor și Guyanei Franceze, avortul rămâne în mare parte ilegal în întreaga regiune.

XS
SM
MD
LG