Linkuri accesibilitate

Ministerul Apărării demontează un fake news pe Facebook: „Ne întrebăm cum pot fi atât de iresponsabili?”


Ministerul Apărării a demontat știrea falsă că doi militari români au murit în Afganistan.
Ministerul Apărării a demontat știrea falsă că doi militari români au murit în Afganistan.

Ministerul Apărării Naționale a demontat pe Facebook o știre falsă, care susținea că doi militari români au murit în Afganistan. De fapt, fotografia era veche de 3 ani, iar textul știrii era vechi de 6 ani. „Genul acesta de știri false pot afecta emoțional militarii Armatei României”, arată MApN.

O pagină de Facebook neasumată oficial, intitulată „Armata Română, membră NATO”, a postat luni dimineață informația că Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Apărării Naționale „au transmis, luni, condoleanțe familiilor celor doi militari români care au murit, duminică noapte, în misiune în Afganistan”. Informația, care nu specifică despre care anume zi de luni este vorba, este însoțită de o fotografie reală. Care este însă veche de trei ani. De altfel, conținutul postării este copiat integral dintr-un articol din 2013, de pe ziare.com.

Ministerul Apărării Naționale a intervenit, prin pagina sa oficială de Facebook, și a arătat printr-un comentariu la postarea respectivă, că informația este falsă, iar fotografia este preluată de pe site-ul MApN, de la un incident din 7 mai 2016, când doi militari români și-au pierdut viața în Afganistan – sublocotenent Iulian Dumitrescu și sublocotenent Adrian Vizireanu.

Ministerul Apărării Naționale nu are și nu a avut, în această perioadă, niciun militar implicat într-un incident care să îi pună în pericol viața. Genul acesta de știri false pot afecta emoțional militarii Armatei României aflați la datorie în teatrul de operații din Afganistan și familiile acestora. În consecință, considerăm drept răuvoitoare și iresponsabilă această postare și, prin urmare, vă solicităm să o ștergeți. De asemenea, vă atragem atenția că folosiți abuziv sintagma „Armata României”, sugerând că această pagină ar fi una oficială și, de aceea, vă solicităm să schimbați denumirea acestei pagini”, au scris cei de la MApN, într-un comentariu pe pagina falsă de Facebook.

Știrea falsă avea, la ora publicării acestui articol, peste 150 de aprecieri și 19 distribuiri.

Ministerul Apărării a postat anunțul despre fake news și pe propria pagină de Facebook, cerând publicului să fie vigilent față de veridicitatea surselor de informare de pe rețelele de socializare, să raporteze la Facebook conținutul fals și să comenteze cu avertismente la astfel de postări.

Ne întrebăm cum pot fi atât de iresponsabili cei care au făcut această postare? Și îi întrebăm... Nu vă gândiți că militarii noştri care ne reprezintă în teatrele de operaţii au familii acasă, părinți, soții, copii... De ce vă jucați cu sentimentele lor?”, a scris MApN.

Pagina falsă de Facebook a fost înființată în ianuarie 2016 și are în jur de 2.000 de urmăritori, amestecând informații false de tip fake news cu informații reale, copiate din presa românească. Motto-ul este grăitor: „Se referă la ori ce fază ce o face armata Română”. Autorul paginii nu este cunoscut, singurul indiciu legat de acest aspect fiind nickname-ul „mitapetrut”.

Pagina nu mai fusese activă din 29 octombrie 2018, însă luni, pe 8 aprilie a postat de trei ori: o informație reală despre cererea de ofertă făcută de Armată pentru elicoptere de luptă, copiată integral de pe site-ul TVR; o informație reală despre bombardamentele Israelului în Fâșia Gaza, copiată integral de pe Agerpres, însă care datează din 25 martie 2019; și informația falsă legată de militari români morți în Afganistan.

Anterior, în octombrie 2018, cea mai recentă postare era tot un fake news, de data aceasta „pozitiv”: un soldat român care ar fi salvat 5 persoane dintr-o casă în flăcări, în Cottbus, Germania. Postarea este ilustrată cu două fotografii în care apar în mod evident două persoane diferite, dintre care una poartă o uniformă militară fără însemne specifice României.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG