Linkuri accesibilitate

Armata israeliană suspendă luptele în zona unui coridor umanitar din sudul Gazei


Zilnic, între 8:00 și 19:00, armata israeliană promite o „pauză tactică” pe aproximativ 12 kilometri de drum în zona Rafah, pentru a permite intrarea convoaielor umanitare.
Zilnic, între 8:00 și 19:00, armata israeliană promite o „pauză tactică” pe aproximativ 12 kilometri de drum în zona Rafah, pentru a permite intrarea convoaielor umanitare.

Armata israeliană a anunțat că va întrerupe luptele de-a lungul unei rute din sudul Gazei, pentru a permite livrarea de ajutoare umanitare destinate palestinienilor, transmite Associated Press.

„Pauza tactică” anunțată de armată se aplică pe aproximativ 12 kilometri de drum în zona Rafah.

Oprirea temporară a luptelor ar putea ajuta la rezolvarea unora dintre nevoile de bază ale palestinienilor. Acestea au crescut și mai mult în ultimele săptămâni, odată cu incursiunea Israelului în Rafah.

Armata israeliană a spus că pauza va începe la ora 8:00, va rămâne în vigoare până la ora 19:00 și va fi repetată zilnic, până la noi ordine.

Pauza are ca scop să permită camioanelor cu ajutoare să călătorească în siguranță către autostrada Salah a-Din, un drum principal ce leagă nordul de sudul provinciei.

Armata israeliană a mai transmis că pauza, care începe de duminică, dată când musulmanii din Gaza și din alte părți marchează sărbătoarea Eid Al-Adha, a venit după discuții cu Națiunile Unite și agențiile internaționale de ajutor.

Pauza de-a lungul rutei de sud vine în timp ce Israelul și Hamas analizează cea mai recentă propunere de încetare a focului, un plan care a fost detaliat de președintele Joe Biden în cel mai concentrat impuls diplomatic al administrației americane pentru oprirea luptelor și eliberarea ostaticilor.

Deși Biden a descris propunerea ca fiind una venind dinspre partea israeliană, Israelul nu a acceptat-o pe deplin, iar Hamas a cerut schimbări care par inacceptabile pentru Israel.

Luptele continuă fără încetare după ce Hamas a ucis 1.200 de oameni în timpul atacului din 7 octombrie 2023 și a luat 250 de ostatici, potrivit guvernului de la Tel Aviv.

Oficialii din domeniul sănătății din Gaza, condusă de Hamas, spun că peste 37.000 de palestinieni au fost uciși în război.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG