Linkuri accesibilitate

Armata SUA distruge mai multe echipamente ale rebelilor Houthi, în Yemen


În imagine, distrugătorul de rachete al SUA, Laboon, pe care rebelii Houthi spun că l-ar fi ținut miercuri. Informația nu a fost confirmată de oficialii americani.
În imagine, distrugătorul de rachete al SUA, Laboon, pe care rebelii Houthi spun că l-ar fi ținut miercuri. Informația nu a fost confirmată de oficialii americani.

Forțele militare ale SUA au lovit mai multe ținte ale rebelilor Houthi, din Yemen în ultimele 24 de ore, distrugând două drone, un sistem de control terestru al grupării și trei rachete anti-navă, a transmis Centrul de Comandă al armatei americane din Orientul Mijlociu.

Anterior, mișcarea Houthi aliniată politicilor Iranului a declarat că a atacat, miercuri, o navă container în Marea Roșie și două distrugătoare americane în Golful Aden.

Centrul de comandă al armatei americane din Orientul Mijlociu - CENTCOM, a transmis că „aceste arme reprezentau o amenințare clară și iminentă pentru forțele SUA și forțele de coaliție, precum și pentru navele comerciale din regiune”, transmite agenția de presă Reuters.

Reprezentanții centrului au adăugat că „comportamentul imprudent și periculos” al rebelilor Houthi amenință stabilitatea regională, fără a oferi alte detalii și fără să confirme că vreo navă americană a fost atacată.

Purtătorul de cuvânt al armatei Houthi, Yahya Saree, declarase mai devreme că forțele aerieneale sale au lansat drone împotriva distrugătorului american Cole și au lansat, miercuri, mai multe rachete balistice asupra distrugătorului american Laboon.

El a mai spus că containerul Contship Ono, aflat sub pavilion al Liberiei, a fost, de asemenea, vizat de rachete balistice și drone.

Reprezentanții unei companii de management maritim din portul Atena au declarat că nava amintită nu a fost avariată, iar echipajul este în siguranță.

Pe de altă parte, un oficial al SUA a declarat că nu există date și informații care să confirme afirmația Houthi cum că cele două nave de război americane ar fi fost atacate.

Rebelii Houthi au lansat în ultimele luni atacuri repetate asupra unor nave de transport din puncte cheie ale Mării Roșii - strâmtoarea Bab-El-Mandeb și golful Aden - așa cum Europa Liberă a scris încă de la începutul anului.

Navele de transport au fost nevoite să orienteze cursele pe alte rute, mai costisitoare, prin sudul Africii.

Totuși, numărul atacurilor pare să fi scăzut după ce forțele israeliene au lovit, în 20 iulie, ținte militare lângă portul Hodeidah, care au provocat moartea a șase persoane și rănirea altor peste 80. Atacul israelian a avut loc la o zi după ce Houthi lansase un atac cu dronă asupra orașului israelian Tel-Aviv.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG