Linkuri accesibilitate

Armele nucleare tactice ale Rusiei vor ajunge în Belarus „în câteva zile”, spune Lukashenko


Președinții autocrați ai Rusiei și Belaruslui au căzut la un acord cu privire la depozitarea de arme nucleare tactice ale Rusiei în Belarus, în luna mai. În imagine, colaj foto Radio Free Europe

Armele nucleare tactice rusești vor fi desfășurate fizic pe teritoriul Belarusului „în câteva zile”, mai devreme decât a fost anunțat anterior, a spus marți președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, potrit Reuters, care citează agenția de presă de stat Belta.

La final săptămânii trecute, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va începe desfășurarea de astfel de arme în Belarus după ce instalațiile speciale de depozitare vor fi pregătite, în perioada 7-8 iulie.

Desfășurarea de arme nucleare tactice de către Rusia pe teritoriul altui stat este prima de acest fel după căderea Uniunii Sovietice, remarcă agenția de presă.

Lukașenko a declarat că Belarus este acum gata să găzduiască armele.

"Totul este gata. Cred că vom avea ceea ce am cerut în câteva zile, și chiar puțin mai mult", a spus Lukașenko, citat de agenția de presă din Belarus.

Rusia și Belarus au semnat la sfârșitul lunii mai un acord pentru transferul de arme nucleare tactice ale Moscovei în țara vecină. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu a declarat că acestea vor fi controlate de către forțele rusești.

El a mai spus că acordul vine în contextul în care amenințările la granițele vestice ale celor două state sunt în creștere.

Autocratul Alexandr Lukașenko a declarat atunci că a fost, deja, stabilit atât numărul armelor cât și locul unde vor fi amplasate acestea.

Armele nucleare tactice sunt focoase nucleare mici, destinate utilizării pe câmpul de luptă sau pentru lovituri limitate.

Sunt menite să devasteze țintele inamice într-o anumită zonă, fără a provoca distrugeri pe scară largă și efecte radioactive.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG