Linkuri accesibilitate

Armistițiu în Gaza după 11 zile de ostilități


Efectele conflictului israeliano-palestinian
Efectele conflictului israeliano-palestinian

Cabinetul de securitate al premierului Benjamin Netanyahu a aprobat un armistițiu între trupele israeliene și militanții palestinieni.

UPDATE - Președintele SUA, Joe Biden, a avut o discuție telefonică cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, relatează CNN, citând un oficial de la Casa Albă. Este a șasea conversație de la începutul conflictului.

La scurt timp, Joe Biden a susținut un discurs la Casa Albă.

El a confirmat că a vorbit cu premierul Benjamin Netanyahu după ce a fost anunțată încetarea focului.

„În conversațiile mele cu prim-ministrul Netanyahu, l-am lăudat pentru încheierea ostilităților actuale în mai puțin de 11 zile. De asemenea, am subliniat ceea ce am spus de-a lungul acestui conflict: Statele Unite susțin pe deplin dreptul Israelului de a se apăra împotriva atacurilor cu rachete ale Hamas și ale altor grupări teroriste din Gaza care au luat viața civililor nevinovați din Israel".

De asemenea, Biden i-a mulțumit președintelui egiptean Abdel Fattah el-Sissi pentru intermedierea încetării focului și a deplâns numărul mare de victime în rândul copiilor de ambele părți.

„Trimit sincere condoleanțe tuturor familiilor, israeliene și palestiniene, care i-au pierdut pe cei dragi și speranța mea pentru o recuperare completă pentru răniți”, a spus Biden.

UPDATE - Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, spune că este pregătit să călătorească în Orientul Mijlociu.

„Sunt pregătit în orice moment să merg în Israel, în Orientul Mijlociu, dacă acest lucru ar servi scopului de a depăși violența și de a contribui la îmbunătățirea vieții pentru israelieni și palestinieni deopotrivă", a spus Blinken într-o conferință de presă susținută în Groenlanda .

UPDATE - La puțin timp după confirmarea armistițiului, armata israeliană a precizat că sirene de avertizare au fost pornite în sudul Israelului.

Presa palestiniană a relatat la rândul său despre noi bombardamente.

***

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a confirmat aprobarea, de cabinetul de securitate, a încetării focului în Gaza.

Într-o declarație citată de The Times of Israel se spune că miniștrii au fost de acord cu inițiativa egipteană de încetare reciprocă a focului care va intra în vigoare la o oră care va fi stabilită ulterior.

„Cabinetul de securitate a acceptat cu unanimitate de voturi recomandarea oficialilor de securitate, șefului armatei, șefului agenției Shin Bet, șefului Mossad și șefului Consiliului de Securitate Națională inițiativa egipteană pentru un armistițiu condiționat bilateral care urmează să intre în vigoare la o dată ulterioară. Șeful armatei, eșalonul militar și șeful GSS au evaluat în fața miniștrilor marile reușite ale Israelului în această campanie, unele dintre ele fără precedent. Eșalonul militar subliniază că realitatea de pe teren va determina dacă va continua această campanie”, se spune în declarația autorităților israeliene.

În schimb, Hamas spune că armistițiul din Gaza cu Israel va începe vineri la ora 2.00 dimineața.

„Israel și Hamas vor intra într-un armistițiu în Gaza „reciproc și simultan” la 2 dimineața vineri (joi la 23:00 GMT)”, a declarat un oficial Hamas pentru Reuters.

244 de persoane și-au pierdut viața de la începutul conflictului din Fâşia Gaza, aflată sub controlul Hamas, şi sudul Israelului. Acest ultim conflict a început pe 10 mai.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG