Linkuri accesibilitate

Armistițiu între Israel și Hezbollah. Civilii încep să se întoarcă în sudul Libanului


O mulțime de mașini de pe autostrada care leagă orașele libaneze Sidon and Tyr arată civili strămutați care se întorc în sudul Libanului după intrarea în vigoare a armistițiului întra Israel și Hezbollah.
O mulțime de mașini de pe autostrada care leagă orașele libaneze Sidon and Tyr arată civili strămutați care se întorc în sudul Libanului după intrarea în vigoare a armistițiului întra Israel și Hezbollah.

Miercuri a intrat în vigoare armistițiul dintre Israel și Hezbollah, mediat de SUA și Franța. Armata libaneză va asigura respectarea acordului și a anunțat că va trimite trupe în sudul țării. Observatorii spun că armistițiul este o victorie rară pentru diplomație într-o regiune zguduită de războaie.

O mulțime de vehicule care transportau persoane strămutate din sudul Libanului din cauza loviturilor israeliene din ultimele luni a început să se întoarcă în zonă după încetarea focului, potrivit martorilor Reuters. Alte familii au putut fi văzute întorcându-se în suburbiile sudice bombardate ale Beirutului, purtând steaguri Hezbollah.

„Acordul este conceput ca o încetare permanentă a ostilităților”, a spus Biden. „Ceea ce a mai rămas din Hezbollah și alte organizații teroriste nu vor mai fi lăsate să amenințe din nou securitatea Israelului", a adăugat președintele SUA.

Israelul își va retrage treptat forțele timp de 60 de zile, pe măsură ce armata libaneză preia controlul asupra teritoriului din apropierea graniței sale cu Israelul pentru a se asigura că Hezbollah nu își reconstruiește infrastructura acolo, a mai spus Biden.

„Civilii de ambele părți se vor putea întoarce în curând în siguranță în comunitățile lor”, a spus el.

Armata libaneză a cerut locuitorilor din localitățile de graniță să amâne întoarcerea acasă până când armata israeliană se retrage complet din sudul Libanului, transmite Reuters.

Acordul de încetare a focului promite să pună capăt unui conflict israeliano-libaneze care a ucis mii de oameni și e considerat o realizare majoră pentru diplomația condusă de SUA în ultimele zile ale administrației președintelui Joe Biden, spun analiștii.

Joe Biden a spus că administrația sa face presiuni pentru o încetare a focului și în Gaza.

Iranul salută încetarea focului

Hezbollah nu a comentat oficial încetarea focului, dar un oficial al organizației, Hassan Fadlallah, a declarat pentru televiziunea libaneză Al Jadeed TV că grupul va ieși mai puternic din război.

„Mii de oameni se vor alătura rezistenței. Dezarmarea rezistenței a fost o propunere israeliană care a eșuat”, a spus Fadlallah, care este și membru al parlamentului libanez.

Iranul, care susține atât Hezbollah, cât și grupul palestinian Hamas sau rebelii Houthi care au atacat Israelul din Yemen, a salutat încetarea focului.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat pe platforma de socializare X că acordul este „punctul culminant al eforturilor întreprinse timp de mai multe luni cu autoritățile israeliene și libaneze, în strânsă colaborare cu Statele Unite”.

Premierul interimar al Libanului, Najib Mikati, a salutat acordul de încetare a focului iar ministrul de Externe, Abdallah Bou Habib, a declarat că armata libaneză va avea cel puțin 5.000 de soldați desfășurați în sudul Libanului, după retragerea trupelor israeliene.

Premierul israelian Beniamin Netanyahu a declarat că este gata să respecte încetarea focului, dar că va răspunde cu forță la orice încălcare venită din partea Hezbollah.

El a spus că încetarea focului va permite Israelului să se concentreze asupra amenințării venite din partea Iranului, va oferi armatei oportunitatea de a se odihni și de a-și reface proviziile și va izola Hamas, grupul militant islamist care a declanșat războiul în regiune când a atacat Israelul din Gaza anul trecut.

„În deplină coordonare cu Statele Unite, păstrăm libertatea totală de acțiune militară. În cazul în care Hezbollah încalcă acordul sau încearcă să se reînarmeze, vom ataca decisiv”, a spus Netanyahu.

Organizația Hezbollah a fost considerabil slăbită de loviturile israeliene din ultimele luni.

„Am dat-o dat înapoi cu zeci de ani, i-am eliminat liderii săi de top, i-am distrus majoritatea rachetelor și rachetelor, am neutralizat mii de luptători și am distrus ani de infrastructură teroristă lângă granița noastră”, a spus premierul Netanyahu.

Un oficial american citat de Reuters a declarat, sub condiția anonimatului, că SUA și Franța se vor alătura unui mecanism cu forța de menținere a păcii al ONU, UNIFIL. Acesta va lucra cu armata libaneză pentru a descuraja potențialele încălcări ale acordului de încetare a focului. Cu toate aceste, nu vor fi desfășurate trupe americane, a mai spus oficialul SUA.

În orele dinaintea încetării focului, ostilitățile au făcut în continuare ravagii. Israelul a atacat aerian intens Beirutul și în alte părți ale Libanului. Autoritățile sanitare au raportat cel puțin 18 morți.

Armata israeliană a declarat că a lovit „componente ale managementului financiar și ale sistemelor Hezbollah”. Și Hezbollah a continuat să lanseze rachete în Israel în ultimele ore de dinaintea intrării în vigoare a armistițiului.

Forțele aeriene israeliene au interceptat trei lansări de pe teritoriul libanez, a transmis armata, care a declanșat alarme de avertizare în aproximativ 115 colonii israeliene.

Atât guvernul libanez, cât și Hezbollah au insistat că întoarcerea civililor strămutați în sudul Libanului este un principiu cheie al armistițiului.

Ministrul israelian al Securității, Itamar Ben-Gvir, membru de dreapta al guvernului Netanyahu, a declarat că acordul nu asigură întoarcerea israelienilor la casele lor din nordul țării și că armata libaneză nu are capacitatea de a controla organizația Hezbollah.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG