Linkuri accesibilitate

Artificiul găsit de PSD pentru a menține Guvernul Dăncilă. Se discută varianta unui Cabinet restructurat, cu 19 ministere


Guvernul și-a schimbat compoziția politică după plecarea ALDE de la guvernare.
Guvernul și-a schimbat compoziția politică după plecarea ALDE de la guvernare.

Comitetul Executiv al PSD a decis ca Guvernul să vină săptămâna viitoare în fața Parlamentului pentru a obține votul de încredere. Premierul Dăncilă a declarat însă că nu s-a decis dacă va fi vorba de o restructurare a guvernului sau de o remaniere.

„Dăncilă a venit în fața Comitetului Executiv și a anunțat că dorește să vină în fața Parlamentului săptămâna viitoare cu un guvern restructurat, cu 19 ministere. Nimeni nu a luat cuvântul, deși mulți nu erau de acord cu această soluție. Marcel Ciolacu i-a spus că decizia aparține Guvernului și că vor căuta voturile în Parlament. Nimeni nu a garantat că există voturile necesare, dar s-a votat în unanimitate”, au declarat surse din conducerea PSD pentru Europa Liberă.

„Nu ne este teamă, vom merge să obținem votul de încredere. Nu ne-am hotărât dacă facem remaniere sau restructurare", a spus Viorica Dăncilă la finalul ședinței Comitetului Executiv. Ea a precizat că Guvernul nu cade chiar dacă nu trece de votul din Parlament.

Potrivit surselor citate, se negociază cu cei din ALDE, dar și cu cei din PMP.

Surpriza pentru cei prezenți a venit însă când a venit vorba despre cvorumul necesar pentru ca Guvernul să primească votul în Parlament.

„În ședință ni s-a comunicat că nu este nevoie de o majoritate calificată, de 233 de voturi din numărul total al parlamentarilor, ci se încearcă să trecem guvernul cu majoritatea simplă, a celor prezenți. Ni s-a spus că este vorba de o hotărâre a Parlamentului, iar pentru aceasta nu este nevoie de o majoritate calificată. Probabil, Opoziția va ataca acest lucru”, susține un participant la ședința Comitetului Executiv al PSD.

Calculele celor din PSD arată că 10 voturi vor veni de la ALDE, iar alte 10 de la minoritățile naționale. Social-democrații mizează pe faptul că restructurarea Guvernului o să treacă și pentru că mulți aleși vor absenta, nefiind nevoie de o majoritate de 233.

Noua formulă a Guvernului și numele de miniștri urmează să fie decise la viitorul Comitet Executiv, care va avea loc marțea viitoare.

Celor din PSD nu li s-a explicat însă de ce a decis Dăncilă să vină acum cu restructurarea în Parlament, deși în urmă cu o săptămână s-a opus. De asemenea, ruperea Coaliției a fost cauzată tot de faptul că PSD nu a fost de acord cu restructurarea Guvernului.

Viorica Dăncilă le-a prezentat social-democraților sondajele de opinie, spunând că ea se află pe locul doi în intenția de vot.

„Ne-a cerut să nu credem alte sondaje”, afirmă cei din PSD.

PSD a decis să îl susțină în continuare pe Teodor Meleșcanu pentru șefia Senatului și să îl numească purtător de cuvânt pe Valeriu Steriu, fost președinte UNPR, partidul lui Gabriel Oprea.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG