Linkuri accesibilitate

Dovezi noi despre implicarea fostei administrații americane în asaltul de la Capitoliu


Susținătorii lui Donald Trump au atacat Capitoliul pe 6 ianuarie.
Susținătorii lui Donald Trump au atacat Capitoliul pe 6 ianuarie.

Camera Reprezentanților din SUA a votat, marți seara, recomandarea inculpării lui Mark Meadows, fostul șef de personal din Casa Albă, după ce acesta a refuzat să coopereze cu comisia responsabilă pentru investigarea asaltului din 6 ianuarie de la Capitoliu.

Comisia responsabilă pentru investigarea asaltului de la Capitoliu, de către susținătorii fostului președinte SUA, Donald Trump, a recomandat inculparea lui Mark Meadows, unul dintre principalii consilieri ai fostului președinte, după ce acesta a încetat cooperarea cu membrii Congresului în vederea stabilirii rolului Casei Albe în atacul din ianuarie.

Cazul va fi înaintat Departamentului pentru Justiţie care urmează să decidă dacă îl va inculpa pe Meadows. O condamnare i-ar putea aduce acestuia până la un an de închisoare.

Steve Bannon, un alt aliat apropiat al fostului președinte, care a sfidat şi el comisia de anchetă, a fost deja inculpat din acelaşi motiv, procesul împotriva acestuia urmând să înceapă pe 18 iulie.

Mark Meadows, un principal consilier al lui Donald Trump, ar putea fi condamnat la închisoare.
Mark Meadows, un principal consilier al lui Donald Trump, ar putea fi condamnat la închisoare.

Meadows, fost membru al Camerei Reprezentanților, fusese inițial de acord să coopereze cu membrii comisiei, dar, după ce a pus la dispoziţia anchetatorilor mii de pagini de documente oficiale, e-mailuri şi SMS-uri,a refuzat să se prezinte pentru a depune mărturie.

„SMS-urile şi e-mailurile lui Mark Meadows relevă profunda sa implicare în pregătirea atacului din 6 ianuarie”, a afirmat luni seara reprezentantul democrat Jamie Raskin.

Lovitura de stat planificată într-o prezentare Power Point

Printre documentele predate de Mark Meadows comisiei, se află și o prezentare Power Point primită de acesta pe e-mail, numită “Fraudă electorală, interferență străină și opțiuni pentru 6 ianuarie”.

Conform The Guardian, documentul de 36 de pagini, conține un plan detaliat pentru anularea rezultatelor alegerilor prezidențiale câștigate de Joe Biden și asigurarea continuării mandatului lui Donald Trump.

Potrivit documentului, membrii Congresului ar fi trebuit să fie informați despre o presupusă interferență străină în procesul electoral, iar președintele Trump ar fi urmat să proclame stare de urgență națională, să declare voturile ca fiind invalide, și să ceară Congresului o soluție acceptabilă din punct de vedere constituțional.

Această parte a planului este bazată pe falsa afirmație a unor apropiați ai fostului președinte, conform căreia China și Venezuela ar fi implicate într-o operațiune prin care au controlat mașinile de vot pentru a falsifica rezultatul scrutinului câștigat de Joe Biden.

Fostul vice-președinte Mike Pence a refuzat să facă abuz de rolul său simbolic în certificarea oficială a rezultatelor de către Camera Reprezentanților.
Fostul vice-președinte Mike Pence a refuzat să facă abuz de rolul său simbolic în certificarea oficială a rezultatelor de către Camera Reprezentanților.

Documentul detalia și un posibil rol pentru fostul vicepreședinte Mike Pence, prin care acesta ar fi trebuit să facă abuz de rolul său simbolic în certificarea oficială a rezultatelor de către Camera Reprezentanților.

Potrivit planului, Pence ar fi putut, printre altele, să amâne certificarea, pentru a permite „verificarea” și numărarea doar a „buletinelor de vot legale”. În contexul în care la alegerile SUA din 2020, din cauza pandemiei COVID-19, mulți americani au ales să voteze prin corespondență – aceste voturi fiind descrise în mod fals de președintele Trump ca “voturi ilegale”.

Conform The Guardian, în seara din 5 ianuarie, Pence a refuzat să ia parte la acest plan, moment în care Trump a început să le ceară apropiaților idei despre cum ar putea să blocheze ceremonia de certificare a rezultatelor.

Anchetatorii din Camera Reprezentanților afirmă că documentul a fost prezentat pe 4 ianuarie unor membrii ai partidului republican din Congres, iar în momentul în care a fost informat prin SMS de planul conținut în acest document, răspunsul fostului șef de personal din Casa Albă, Mark Meadows, a fost: “îl ador”.

Phil Waldron, un colonel în retragere și o voce influentă în mișcarea de contestare a rezultatului alegerilor, a declarat vineri că el este cel care a circulat documentul printre aliații lui Trump, inclusiv printre membri congresului, înainte de atacul din 6 ianuarie. Waldron a mai spus că el nu a trimis personal documentul către Meadows, dar că este posibil ca și cineva din echipa sa să îl fi trimis fostului șef de personal al lui Trump

SMS-urile din timpul atacului

Printre documentele predate de Mark Meadows comisiei din Congres, se numără și mesaje text primte de acesta de la prezentatori TV apropiați fostului președinte Trump, și chiar și de la fiul acestuia, Donald Trump Jr., în timpul asaltului de la Capitoliu.

În aceste mesaje, ei îl roagă pe fostul șef de personal din Casa Albă să-l îndemne pe preşedinte să intervină pentru a le cere susţinătorilor săi, care luau cu asalt Capitoliul, să se retragă.

Prezentatorii de la Fox News au încercat în mod repetat să minimalizeze gravitatea asaltului de la Capitoliu.
Prezentatorii de la Fox News au încercat în mod repetat să minimalizeze gravitatea asaltului de la Capitoliu.

„Trebuie să condamne asta cât mai repede posibil”, i-ar fi scris fiul președintelui lui Mark Meadows.

Un alt mesaj a venit de la Sean Hannity, jurnalist al postului conservator, Fox News, „Poate face o declarație? Să le ceară oamenilor să părăsească Capitoliul?”, a scris acesta potrivit dezvăluirilor făcute de comisie.

“Mark, președintele trebuie să le spună oamenilor de la Capitoliu să meargă acasă. Acest lucru ne distruge pe toți. Își distruge moștenirea”, a scris o altă jurnalistă de la Fox News, Laura Ingraham.

Dezvăluirile despre aceste mesaje fiind surprinzătoare mai ales în contextul în care ele au fost trimise de aliați ai fostului președinte care după atacul din 6 ianuarie au încercat în mod repetat să minimalizeze gravitatea evenimentului.

Camera Reprezentanţilor, cu majoritate democrată, a aprobat cu 222 de voturi pentru, 208 împotrivă, să recomande inculparea lui Meadows.

Liz Cheney, fiica fostului vice-președinte al SUA, Dick Cheney, a fost atacată de către propriul partid din cauza participării sale la investigație.
Liz Cheney, fiica fostului vice-președinte al SUA, Dick Cheney, a fost atacată de către propriul partid din cauza participării sale la investigație.

Singurii republicani care s-au alăturat democraților fiind reprezentantul din Illinois, Adam Kinzinger, și reprezentantul din Wyoming, Liz Cheney, amândoi suferind atacuri dure din partea propriului partid, din cauza participării la investigație, dar și pentru criticile celor doi, rar întâlnite în partidul republican, față de Donald Trump.

“Noi, în calitate de membri ai partidului republican obișnuiam să fim uniți pe acest subiect – în legătură cu întâmplările de pe 6 ianuarie și responsabilitatea președintelui de a le opri”, a declarat Liz Cheney.

Trump, care îşi îndemnase susţinătorii să se îndrepte spre Capitoliu, a fost supus la începutul lui 2021 procedurii de impeachment în Camera Reprezentanţilor şi acuzat de incitare la insurecţie, dar Senatul, unde era nevoie de două treimi din voturi, l-a achitat în cele din urmă pe fostul preşedinte.

Articol realizat de Anna Barabas, stagiar al Europei Libere.
XS
SM
MD
LG