Linkuri accesibilitate

Un complice la asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia a fost graţiat de Putin şi trimis la război în Ucraina


Flori și lumânări aduse la Piatra Solovețki din Sankt Petersburg la cei 13 ani de la asasinarea jurnalistei ruse Anna Politkovskaia, 7 octombrie 2019.
Flori și lumânări aduse la Piatra Solovețki din Sankt Petersburg la cei 13 ani de la asasinarea jurnalistei ruse Anna Politkovskaia, 7 octombrie 2019.

Serghei Kadzikurbanov, un fost ofiţer de poliţie condamnat la 20 de ani de închisoare pentru rolul său în uciderea jurnalistei Anna Politkovskaia, a fost graţiat de preşedintele rus Vladimir Putin. Motivul este că s-a alăturat forţelor ruse în Ucraina.

Fostul polițist Serghei Kadzikurbanov, condamnat în 2014 la 20 de ani de închisoare pentru organizarea asasinării jurnalistei Anna Politkovskaia, a fost eliberat din închisoare şi scutit de executarea pedepsei, spune avocatul său citat de AFP.

„Am aflat de la rudele sale, chiar acum, că de la începutul operaţiunii militare speciale (Rusia evită să folosească cuvântul război, n.red.) i s-a oferit un contract. A făcut acest lucru, iar când contractul s-a încheiat, a fost graţiat prin decret al preşedintelui”, a declarat avocatul Alexei Mihalcik.

El a ieșit din închisoare la sfârşitul anului 2022, în schimbul înrolării în războiul Rusiei din Ucraina, iar între timp a ajuns comandant de batalion în Ucraina, fiind în continuare pe front după semnarea unui nou contract de șase luni.

Serghei Kadzikurbanov.
Serghei Kadzikurbanov.

Kadzikurbanov a fost agent al Departamentului pentru combaterea crimei organizate în Ministerul rus de Interne.

Procurorii spun că el a organizat supravegherea jurnalistei Anna Politkovskaia, care a fost ucisă pe 7 octombrie 2006 la vârsta de 48 de ani.

Ziaristă de investigații la ziarul independent Novaïa Gazeta, ea a fost împușcată mortal de ziua de naştere a lui Vladimir Putin, în faţa blocului în care locuia, după ce îl acuzase cât se poate de direct de crimele din Cecenia și că s-ar afla în spatele atentatelor din blocurile Moscovei.

Ancheta a găsit cinci oameni vinovați, însă cel ce a comandat asasinatul nu a fost identificat de procurorii ruși.

Serghei Kadzikurbanov a fost reţinut în 2007 sub acuzaţia că fi organizat asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia.

În 2009, magistraţii l-au găsit nevinovat. Ulterior, el a fost reţinut din nou în cazul şantajului unui alt organizator al asasinării lui Politkovskaia şi a fost din nou acuzat de implicare în organizarea asasinării jurnalistei.

Împreună cu Kadzikurbanov au fost puşi sub învinuire Lom-Ali Gaitukaev, cei trei fraţi Mahmudov şi Serghei Pavliuchenkov.

Serghei Kadzikurbanov a refuzat să depună mărturie până la final şi a susţinut că este nevinovat. El a susţinut că acuzarea împotriva sa se baza doar pe mărturia lui Pavliuchenkov, venită dintr-o răzbunare ca urmare a unei datorii neplătite.

Articol scris cu sprijinul relatării News.ro.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG