Linkuri accesibilitate

Asasinarea parlamentarului britanic David Amess, declarată „incident terorist”


David Amess, un parlamentar britanic din Partidul Conservator al prim-ministrului Boris Johnson, a fost înjunghiat vineri, într-o biserică, în timp ce se afla la o întâlnire cu alegătorii din districtul său electoral

Asasinarea parlamentarului conservator David Amess, într-o biserică din Essex, în timp ce se întâlnea vineri cu alegătorii, este un atac terorist, a stabilit sâmbătă poliția britanică.

Amess, în vârstă de 69 de ani, care făcea parte din Partidul Conservator al prim-ministrului Boris Johnson, a fost înjunghiat de mai multe ori într-o biserică metodistă din comitatul Leigh-on-Sea, la est de Londra.

Sir David Amess era căsătorit, avea cinci copii, și a fost prima oară ales în legislativul britanic în 1983. A fost înnobilat de Regina Elisabeta a II-a în 2015. Era preocupat de „protecția animalelor și probleme pro-life

Unitatea de contraterorism a poliției metropolitane, care a preluat cazul, a anunțat sâmbătă dimineață că asasinatul este „un incident terorist”, transmite Reuters.

Primele etape ale investigației au dezvăluit „motivație potențială legată de islamismul extremist”, au adăugat polițiștii britanici.

David Amess a murit la spital în urma rănilor suferite, informează BBC.

Polițiști înarmați au venit la fața locului în timp ce paramedicii se străduiau în zadar să-i salveze viața lui David Amess, chiar lângă un indicator marcat cu textul „Sunteți toți bineveniți aici, unde prieteni vechi se reîntâlnesc, iar necunoscuții se simt ca acasă”.

„Un bărbat a fost arestat în urma unui incident produs în Leigh-on-Sea", a transmis Poliţia din Essex, care investighează circumstanţele atacului.

Sky News susține că bărbatul arestat după asasinat ar fi un cetățean britanic de origine somaleză.

Colegii din Parlament ai lui Amess și-au exprimat șocul și au adus omagii unuia dintre cei mai longevivi parlamentari pentru angajamentul său față de votanți, cu care se întâlnea în mod regulat pentru discuții, în prima și în a treia vineri ale lunii. În onoarea sa, drapelul britanic va fi coborât în bernă.

„Sir David a fost un om mare, un mare prieten, un parlamentar extraordinar, ucis în timp ce îşi exercita îndatoririle democratice", a reacţionat Sajid Javid, ministrul britanic al Sănătăţii.

„Cel mai grav aspect al violenţei este lipsa de umanitate. Fură bucuria lumii şi îi poate lua dintre noi pe cei pe care îi iubim cel mai mult", a afirmat, la rândul său, Rishi Sunak, ministrul britanic de Finanţe.

„Ca parte a investigației, ofițerii efectuează, în acest moment, percheziții la două adrese din zona Londrei”, au mai spus reprezentanții poliției. Cu toate acestea, ei nu cred că atacatorul ar fi avut complici.

„David a fost un om care a crezut cu pasiune în țara lui și în viitorul acesteia. Astăzi am pierdut un bun servitor al interesului public și un prieten și coleg drag”, a spus premierul Boris Johnson care a revenit la Londra imediat după aflarea veștii.

Dhope, artistul care „deseneaza" pielea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:24 0:00
XS
SM
MD
LG