Linkuri accesibilitate

Asasinat din ordinul Moscovei | Germania expulzează doi diplomați ruși


Vadim Krasikov, alias Vadim Sokolov, l-a omorât pe fostul comandant cecen, Tornike Kavtarașvili, în 2019. Imagine de la începutul procesului în Berlin, octombrie 2020
Vadim Krasikov, alias Vadim Sokolov, l-a omorât pe fostul comandant cecen, Tornike Kavtarașvili, în 2019. Imagine de la începutul procesului în Berlin, octombrie 2020

Germania a decis să expulzeze doi diplomați ruși, după ce un tribunal din Berlin a condamnat un cetățean rus pentru că l-a împușcat pe un fost militant cecen la ordinul Moscovei.

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a anunțat că i-a comunicat ambasadorului rus, Serghei Nechayev, că cei doi membri ai personalului diplomatic sunt declarați persona non grata.

Asasinatul a fost comis la 23 august 2019, în parcul Tiergarten din Berlin, iar victimă a fost georgianul Tornike Kavtarașvili, de origine cecenă, în vârstă de 40 de ani. Criminalul l-a împușcat de la mică distanță cu trei gloanțe trase dintr-un pistol cu amortizor.

Potrivit șefei diplomației germane, asasinatul reprezintă o atingere gravă la adresa suveranității Germaniei și va afecta relațiile cu Rusia.

Vladimir Putin l-a catalogat pe cel ucis drept un „terorist", deoarece a fost unul din comandanții separatiștilor între 2000 și 2004. Kavtarașvili ceruse azil politic în Germania, dar nu i se acordase până la momentul crimei.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe rus a susținut că Moscova va riposta după decizia Germaniei, care este una „neprietenoasă”.

Partea rusă continuă să nege implicarea Moscovei în asasinat și spune că toate afirmațiile sunt absurde, iar această implicare nu a putut să fie demonstrată prin dovezi convingătoare.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG