The Trump reality show
Donald Trump a plecat de la Londra înaintea încheierii summitului NATO, denunțând « ipocrizia » lui Trudeau, rezumă Le Monde summitul care a marcat împlinirea a 70 de ani de la fondarea alianței militare occidentale.
Trump și-a anulat chiar conferința de presă finală, aceasta fiind a doua asemenea ciocnire între el și premierul canadian Justin Trudeau, după cea de la summitul G7 din Quebec, anul trecut.
De data asta, la Londra, a fost vorba de un schimb de replici filmate. În video se văd Macron, Boris Johnson, Justin Trudeau și alții, iar Trudeau le spune celorlalți, care râd, că Trump „a făcut niște declarații, iar echipa lui părea căzută din cer”.
Imaginile au fost preluate imediat pe rețelele sociale. Ele arată un președinte SUA izolat și ridiculizat de egalii săi din NATO. Aflând asta, Trump l-a făcut de îndată „ipocrit”, sau cu două fețe (“two-faced”), pe Trudeau, și-a anulat conferința de presă și s-a întors la Washington înaintea sfârșitului. Reuniunea NATO, care trebuia să marcheze apogeul a 70 de ani de pace occidentală, s-a încheiat printr-un conflict, constată The Times.
Abia ajuns luni la Londra pentru acest summit NATO, Trump se ciocnise deja cu Macron, spunând că președintele francez a vorbit într-un mod « insultător » și “very, very nasty”, pentru că a calificat NATO ca fiind într-o stare de « mort cérébrale ». Trump spusese că e insultător ca asemenea critici să vină din partea unei țări care are « un șomaj atât de ridicat ».
The Guardian scrie că Trump a plecat supărat, declarând că el știe că Trudeau se comportă așa pentru că țara lui, Canada, nu e în stare să atingă ținta de 2% din PIB pentru apărare, o cifră, spune The Guardian, “care pare să fi devenit un fetiș pentru Trump”.
Miercuri seara, Trump a mai postat pe Twitter că: “The Fake News Media se străduie să diminueze călătoria mea FOARTE plină de success la Londra (my VERY successful trip to London)!”
The Telegraph comentează: Donald Trump e un suflet sensibil. Ar trebui să fim atenți să nu-l rănim.
În Italia, La Repubblica, comentând incidentul, scrie însă că Trump l-a numit pe premierul Giuseppe Conti "un grande amico".
Hasta siempre!... El Pais, la rândul său, notează că înainte summiturile NATO se țineau la fiecare doi ani, dar că din 2016 încoace ele sunt anuale, așa încât, dacă nu intervine vreo surpriză, următorul va fi în 2020.
Întoarcerea lui Trump la Washungton, unde e vizat de procedurile de destituire, este tumultuoasă. Le Soir, cotidian din Bruxelles, notează că până și Melania Trump e furioasă deoarece numele fiului său, Barron (13 ani), a fost menționat în Congres. O profesoară de drept internațional de la Universitatea Stanford, audiată de aleșii anchetatori, Pamela Karlan, a spus că în SUA constituția nu dă dreptul președintelui să se comporte ca un rege: « Donald Trump poate să-și numească fiul Barron, dar nu să facă din el un baron ».
Asasinul venea de la Moscova
Pe 23 august anul acesta, un refugiat cecen (de cetățenie georgiană) a fost asasinat prin împușcare în parcul Tiergarten în Berlin, iar asasinul venea de la Moscova, anunță în Germania Frankfurter Allgemeine Zeitung.
La Londra, The Times scrie la rândul său că Germania tocmai a expulzat din cauza aceasta doi spioni ruși. Lucrul a fost anunțat de ministerul de externe german chiar pe Twitter.
Libération, în Franța, consideră că e vorba de un soi de affaire Skripal à l’allemande. Titlul e preluat în realitate din foarte popularul cotidian german Bild: Unser „Fall Skripal“. Parchetul federal german, care se ocupă de afacerile de spionaj, a preluat afacerea.
Moscova neagă însă, ca și în cazul Skripal din Marea Britanie, că ar avea vreun amestec. Cotidianul Kremlinului, Rossiiskaia Gazeta, scrie că acuzațiile se explică prin conjunctura internă din Germaniași SUA și că totul e legat de construirea conductei de gaz Nord Stream 2, prin Marea Nordului.
Merkel și Putin vor discuta și acest caz, la summitul special dedicat Ucrainei din 9 decembrie.
Urechile mari și spionajul între prieteni
Dar spionajul s-a practicat dintotdeauna, chiar și între prieteni. Astfel, săptămânalul politico-satiric francez Le Canard enchaîné revelează (doar în ediția pe hârtie) cum fostul președinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, povestește următorul incident dintr-o vizită la Paris, în 1997, din vremea când el era premierul Luxemburgului:
“Noaptea, Bill Clinton m-a sunat ca să-mi vorbească despre o problemă între Airbus și Boeing. Am fost foarte surprins, pentru că m-a sunat pe linia fixă a hotelului. /.../ Dar a doua zi, Jacques Chirac, primindu-mă la Elysee, mi-a zis: Felul în care i-ai vorbit lui Clinton e exact felul în care europenii ar trebui să le vorbească americanilor.”
Astăzi, întreaga convorbire între Juncker și Clinton ar fi sfârșit pe Youtube.
Trump în « speed watching »
În sfârșit, pe partea culturală, Netflix, în centrul actualității de la lansarea zilele trecute a filmului The Irishman, stârnește o nouă polemică anunțând introducerea opțiunii de « speed watching ».
Unii văd aici o robotizare totală a spectatorului, a consumatorului. Le Monde scrie că de acum înainte, Netflix pe telefoanele Android propune opțiunea de a vedea filmele în viteză rapidă, dar atrage atenția că deși unii țipă a blasfemie, opțiunea există deja pe YouTube (unde filmele pot fi văzute în viteză x2) și pe softuri precum VLC (x4).
O banalitate, așadar, însă introducerea de către Netflix a acestei opțiuni are o mare valoare simbolică. În primul rând, asta va reduce timpul în care poți privi The Irishman (care altfel durează trei ore și jumătate). E de presupus, însă, că pentru a vedea cele câteva secunde în care liderii NATO reuniți la Londra râd de Trump, spectatorul va dori să le vadă în viteză reală, dacă nu chiar cu încetinitorul.
Rămâne însă faptul că opțiunea de viteză rapidă a fost introdusă pe telefoanele Android, asta venind imediat după ce Martin Scorsese rugase publicul: “Aș propune ca cine dorește să vadă vreunul din filmele mele, să nu facă asta pe ecranul unui telefon,” a rugat el. “Please.”
În cel mai rău caz, implorase Scorsese, uitați-vă la film 'on a big iPad'.
Facebook Forum