Linkuri accesibilitate

ASF deschide procedura de faliment împotriva Certasig


Societatea de asigurări a rămas fără autorizație de funcționare și a intrat în procedură de faliment
Societatea de asigurări a rămas fără autorizație de funcționare și a intrat în procedură de faliment

La cinci ani de la falimentul Astra Asigurări și Carpatica Asig, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis retragerea autorizației de funcționare a societății de asigurare-reasigurare Certasig și a inițiat demersurile legale pentru declararea falimentului acestei societăți.

Societatea, spune ASF, „nu și-a restabilit în termenul prevăzut de lege nivelul fondurilor proprii eligibile care acoperă cerința de capital minim (MCR)”, motiv pentru care i s-a retras autorizația de funcționare.

Pe de altă parte, dată fiind starea de insolvență a societății, ASF a decis să inițieze demersurile legale privind promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment.

Societatea are obligația de a-și notifica asigurații cu privire la posibilitatea acestora de a denunța contractele de asigurare încheiate cu Certasig cât și cu privire la dreptul lor de a-și recupera primele de asigurare, achitate în cadrul contractelor, proporțional cu perioada cuprinsă între momentul denunțării și cel al expirării duratei de valabilitate a contractelor.

Conform legislației în vigoare, protejarea creditorilor de asigurări de consecințele insolvenței unui asigurător revine Fondului de Garantare a Asiguraților, în limita plafonului de 450.000 de lei de fiecare asigurat.

ASF este autoritatea naţională care se ocupă de reglementarea şi supravegherea pieţei asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a retras în august 2015 autorizația de funcționare a societății Astra Asigurari și a luat aceeași decizie un an mai târziu, în iulie 2016, pentru Carpatica Asigurări.

XS
SM
MD
LG