Linkuri accesibilitate

Cine mai poate fi „părinte de profesie”? Protecția Copilului: 42 de internate se închid în 2024. Vârstă limită pentru asistenții maternali


Copii de la un centru de refugiați organizat de Salvați Copiii se joacă cu mingea. Imagine generică.
Copii de la un centru de refugiați organizat de Salvați Copiii se joacă cu mingea. Imagine generică.

Românii care împlinesc 65 de ani nu mai pot fi asistenți maternali, iar un asistent maternal va putea avea în grijă cel mult doi doi copii, spune Rareș Achiriloaie, președintele Autorității pentru Protecția Copilului (ANPDCA), într-un interviu pentru Europa Liberă.

10.000 de copii sunt acum în România în sistemul de protecție a copilului. Ei locuiesc în apartamente de tip familial și la asistenții maternali.

Pe lângă acest sistem de protecție, România mai are 42 de centre mari – vechile internate. În fiecare dintre ele sunt, în medie, 25 de copii.

Internatele se vor închide anul acesta, spune Rareș Achiriloaie. Iar copiii de acolo vor merge în apartamente de tip familial, sub supravegherea unui educator.

Președintele ANPDCA spune că a schimbat legea asistentului maternal astfel încât să evite cazurile în care copiii să fie puși în vreun fel în pericol. De acum, asistentul maternal va putea lucra cu copiii până vârsta de 65 de ani, vârstă după care nu va mai primi atestatul.

Rareș Achiriloaie, președintele ANPDCA.
Rareș Achiriloaie, președintele ANPDCA.

„Era o procedură de atestare care n-a mai fost schimbată de aproximativ 20 de ani și, ca orice lege, trebuie să fie dinamică și organică și să țină pasul cu actualitatea din teren. Am venit cu modificările respective pornind de la cazuri punctuale pe care le-am analizat și din care ne-am dat seama că sunt mai multe elemente sistematice pe care ar trebui să intervenim la nivel de legislație primară”, spune Rareș Achilioaie.

Tot ce trebuie să știi dacă vrei să fii „părinte de profesie”, plătit de statul român
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:09 0:00

Regulile noi

  • Un asistent maternal nu va mai putea avea în grijă mai mult de doi copii, iar diferența de vârsta dintre copii și asistentul maternal nu va fi mai mare de 47 de ani și nici mai mică de 18 ani.

„Am avut cazuri în care erau foarte mulți copii la un singur asistent maternal profesionist, deși exista o anumită înaintare în vârstă a persoanei respective. Noi încercăm să creștem și mai mult calitatea sistemului de protecție specială pentru copii”, punctează Achiriloaie.

În prezent, România are 11.079 de asistenți maternali. Dintre aceștia aproximativ 1.600 au peste 60 de ani. Vârsta medie a asistenților maternali este de 50 de ani.

„Am considerat că maximum 47 de ani – diferența dintre copil și asistentul maternal – este suficientă astfel încât copilul să crească lângă asistentul maternal până la majorat”, spune Rareș Achiriloaie.

Rareș Achiriloaie spune că legea privind adopțiile internaționale va rămâne la fel. În prezent, pot adopta copii românii din străinătate, dar străinii nu.
Rareș Achiriloaie spune că legea privind adopțiile internaționale va rămâne la fel. În prezent, pot adopta copii românii din străinătate, dar străinii nu.

Nu e discriminatorie diferența de vârstă de 47 de ani?

„Nu am primit sesizări pe linia aceasta. Pe de altă parte, noi, în calitate de instituție care coordonăm această competență la nivel național, am avut suficiente argumente și statistice, dar și pe linie administrativă, ca să putem promova vârsta asta de 47.”

„Cred că toată lumea înțelege ca o persoană care are 72-75 de ani, cu tot respectul și cu toată aprecierea pentru munca ei, este foarte greu să aibă grijă de doi-trei copii de vârste diferite. Vorbim de diferență de patru, cinci ani între copii. Este o provocare, cu atât mai mult cu cât nu are alt sprijin în cadrul domiciliului”, mai spune Rareș Achiriloaie.

  • 68% din actualii asistenți maternali provin din mediul rural. Noile reguli pentru asistenții maternali arată că aceștia trebuie să locuiască în zone cu acces facil la educație, servicii de sănătate, apă curentă și electricitate.


„În această privință suntem ușor flexibili, în sensul că direcțiile de protecție a copilului pot să analizeze și să decidă dacă persoana respectivă este eligibilă. De exemplu, dacă este într-o comună, dar la doi km are servicii medicale, teoretic ar fi eligibilă”, mai spune Rareș Achiriloaie.

  • Președintele ANPDCA spune că are în lucru un document prin care să propună creșterea indemizației pentru asistenții maternali.


În prezent, un asistent maternal câștigă 3.000 lei/ lună – indemnizație netă pe perioada în care are copii în grijă. Pentru fiecare copil pe care îl are în grijă mai primește încă 1.400 de lei net.

De la asistenții maternali, copiii pot fi dați spre adopție. În prezent, pe listele pentru adopție sunt 7.000 de copii, dintre care 6.000 „greu adoptatabili” – adică de vârstă mare – de peste 10 ani – sau care au probleme grave de sănătate. Numărul adopțiilor dintr-un an a rămas constant în ultimii ani – 1.300-1.400.

În 2023, au fost finalizate 1.356 de adopții.

Reguli pentru asistenții maternali

  • Asistentul maternal nu poate primi în plasament un copil dacă diferența de vârstă dintre acesta și asistentul maternal este mai mică de 18 ani și mai mare de 47 de ani. Diferența de vârstă de 47 de ani nu se aplică dacă copilul face parte dintr-un grup de frați.
  • Persoanele care vor să devină asistenți maternali trebuie să fie absolvente de învățământ liceal;
  • Cel puțin unul dintre membrii familiei asistentului maternal trebuie să obțină venituri, exceptând solicitantul, dacă acesta locuiește cu unul sau mai mulți adulți.
  • Asistenții maternali pot primi atestatul până la împlinirea vârstei standard de pensionare;
  • Valabilitatea atestatului asistentului maternal se dă pe perioadă neterminată, nu ca până acum – 3 ani.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG