Linkuri accesibilitate

AstraZeneca, avertizată de Comisia Europeană să livreze vaccinurile contractate


Vaccinul AstraZeneca a fost prefinanțat din bani europeni
Vaccinul AstraZeneca a fost prefinanțat din bani europeni

Compania AstraZeneca a fost atenționată de comisarul European pentru sănătate, Stella Kyriakides, să ia măsuri pentru a livra cantitatea de vaccin stabilită inițial și prefinanțată din bani europeni.

Într-o scrisoare trimisă companiei au fost adresate „întrebări serioase și importante”, a precizat comisarul european.

Uniunea Europeană vrea să știe cu exactitate câte doze au fost produse de către AstraZeneca, unde anume au ajuns și cui au fost livrate. Răspunsurile companiei nu au fost satisfăcătoare până acum. Din acest motiv, o a doua întâlnire este programtă în această seară”, a precizat Stella Kyriakides într-o conferință de presă.

Reacția vine după ce AstraZeneca a anunțat, vinerea trecută, că nu va livra toate dozele de vaccin negociate de Comisia Europeană. ”Noul calendar este inacceptabil”, a spus Stella Kyriakides, într-o conferință de presă. „Dorim contractul să fie pe deplin respectat”, a adăugat comisarul european.

Vaccinul AstraZeneca se află în etapele finale ale procesului de aprobare privind punerea pe piață, iar o decizie favorabilă a Agenției Europene a Medicamentelor va fi anunțată până la finalul acestei săptămâni, ”dacă sunt îndeplinite toate condițiile”.

Stella Kyriakides a subliniat că a propus celor 27 de țări membre ca un mecanism de transparență să fie implementat imediat, în condițiile în care UE a finanțat cu o sumă totală de 2,7 miliarde de euro dezvoltarea mai multor vaccinuri anti-COVID.

Vrem claritate cu privire la tranzacții și deplină transparență în legătură cu exporturile de vaccinuri. În viitor, toate companiile producătoare de vaccin anti-COVID din UE vor anunța în prealabil un eventual export către țările terțe”, a mai spus ea, precizând că livrările umanitare nu vor fi afectate de această procedură, relatează Digi24.

Și compania Pfizer are întârzieri în livrarea vaccinului, ceea ce a generat tensiuni între Uniunea Europeană și producătorul american al vaccinului.

Guvernul Italian a trims, luni, grupului Pfizer, o scrisoare oficială de avertizare, prin care îi cere să îşi respecte angajamentele contractuale referitoare la livrările de vaccinuri pentru Covid-19, a declarat comisarul special al guvernului, citat de Reuters.

XS
SM
MD
LG