Linkuri accesibilitate

AstraZeneca va testa vaccinul său pentru COVID-19 în combinație cu cel rusesc


Compania farmaceutică britanică AstraZeneca a anunțat vineri că va cerceta efectele potențialului său vaccin pentru Covid-19 dacă este combinat cu cel rusesc Sputnik V, un experiment despre care cercetătorii ruși spun că ar duce la creșterea eficienței, transmite agenția Reuters.

Cercetătorii care au dezvoltat vaccinul Sputnik V sunt cei care au sugerat pe Twitter, în urmă cu o lună, ca AstraZeneca să încerce această combinație.

Vaccinul rusesc folosește același principiu de funcționare cu adenovirus (o formă slăbită a unui virus comun al răcelii) ca și cel britanic. Cercetătorii ruși spun că folosirea a două tipuri de adenovirus va crește eficiența mai mult decât dacă se face același vaccin cu un singur tip de adenovirus de două ori.

În anunțul făcut vineri, AstraZeneca a spus că are în vedere modul în care ar putea evalua combinațiile de vaccinuri diferite și va începe în curând să cerceteze cu Institutul Gamaleya din Rusia, care a dezvoltat Sputnik V, dacă două vaccinuri obișnuite bazate pe virusul răcelii ar putea fi combinate cu succes.

Datele publicate într-un jurnal de specialitate în această săptămână au arătat că vaccinul AstraZeneca, dezvoltat împreună cu Universitatea din Oxford, are o eficacitate medie de 70,4%, pe baza unei analize combinate a datelor intermediare din studiile făcute în faza finală de teste clinice.

Rusia susține că Sputnik V are o eficiență de 92% în protejarea oamenilor de COVID-19, potrivit rezultatelor testelor intermediare.

Vaccinul Sputnik V este administrat în două doze la 21 de zile distanță între ele.

Sputnik V a fost aprobat de autoritățile ruse la începutul lunii august, dar este ținta unor critici dure din partea experților pentru că, la momentul aprobării, fusese testat pe doar câteva zeci de persoane. Rusia a început deja imunizarea în masă a populației după ce vaccinul a fost administrat prima dată soldaților.

XS
SM
MD
LG