Linkuri accesibilitate

Malu Dreyer: sînt multe semne care sugerează că acest atac a fost îndreptat împotriva evreilor din Germania


Halle, 9 octombrie 2019.
Halle, 9 octombrie 2019.

Cel puţin două persoane au fot ucise și alte cîteva rănite în urma unui atac armat în apropiere de o Sinagogă din Halle, estul Germaniei.

Ministrul german de externe Heiko Maas s-a declarat întristat de sincronizarea dintre un atac de natură aparemt antisemită și ziua de Iom Kipur, și afirmat pe Twitter că germanii trebuie să combată antisemitismul din țara lor.

Malu Dreyer, liderul Partidului Social Democrat din care face parte Maas a afirmat că sînt multe semne care sugerează că acest atac a fost îndreptat împotriva evreilor din Germania. „Nu vom accepta niciodată asta”, a spus Deryer.

Cel puţin două persoane au fot ucise și alte cîteva rănite în urma unui atac armat la Halle, estul Germaniei.

Presa germană citează o postare pe Twitter a poliției care spune că atacul a avut loc în apropiere de o Sinagogă din cartierul Paulus, și că e vorba de mai mulți atacatori, dintre care unul a fost prins.

Nu se știe deocamdată dacă atacul are legătură cu Sinagoga, dar miercuri se celebrează cea cea mai importantă zi din calendarul religios al iudaismului, Iom Kipur, Ziua Ispășirii, iar Max Privorotzky, șeful comunității evreiești din Halle, e citat de Der Spiegel cu declarația că Sinagoga era plină de credincioși în momentul când au atacator cu cască a deschis focul în poarta templului, care a rezistat.

Gara din Halle a fost închisă, iar poliția a cerut locuitorilor să nu iasă din casă. Un martor ocular a declarat telviziunii locale MDR, că cel puțin unul dintre atacatori era îmbrăcat în uniformă militară și avea mai multe arme.

Deutsche Welle a relatatat că au fost auzite focuri de armă și la Landsberg, un oraș învecinat, fără însă ca poliția să furnizeze detalii.

Autoritățile au luat măsuri sporite de securitate la sinagogile din Halle, Leipzig și Dresda.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG