Linkuri accesibilitate

Atac al lui Szijjártó după ce Iohannis a atacat la CCR o lege inițiată de PSD și minorități


Szijjártó Péter, ministru ungar de Externe
Szijjártó Péter, ministru ungar de Externe

Ministrul ungar de Externe, Szijjártó Péter, a lansat vineri, un atac virulent la adresa președintelui Klaus Iohannis pe care l-a calificat ca „un politician extremist antimaghiar” și-l acuză de „obstrucționarea intenționată a apropierii” celor două națiuni după ce președintele a sesizat CCR asupra legii care prevede deschiderea de către guvern a tratativelor de încheiere a unui acord cu Ungaria pentru deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei Beba Veche – Kubekhaza.

Președintele a reproșat parlamentului, în sesizarea sa, că și-a depășit prerogativele constituționale, intrând pe teritoriul guvernului și președintelui, singurii care au atribuții pe politică externă.

„Din păcate Președintele Romaniei este un politician extremist antimaghiar. Implică în continuu Ungaria si guvernul ungar în campania electorala din România. Acum, pe deasupra, face rău în mod intentionat relației ungaro-romane si nu se sfiiește să pună piedici unor cauze care sunt importante atât pentru maghiari, cât și pentru români. Trecerile de frontieră deschise la granița celor două state nu sunt doar simbolice, au și o însemnătate practică. Aduc mai aproape comunitățile care trăiesc la granița celor două state, respectiv înlesnesc viața de zi cu zi a celor care trăiesc acolo. Veto-ul deschiderii unei noi treceri de frontieră nu înseamnă altceva decât împiedicarea intenționată a aproprierii celor două națiuni. Guvernul Ungariei rămâne în continuare angajat în dezvoltarea relațiilor bilaterale, deoarece aceasta este și interesul maghiarilor care trăiesc în Transilvania și în Ținutul Secuiesc”, a scris Szijjarto, pe Facebook.

În sesizarea sa, președintele nu a făcut nicio obiecție pe fond, cu privire la deschiderea punctului de frontieră ci doar asupra încălcării atribuțiilor de către parlament.

Președintele Klaus Iohannis a sesizat vineri Curtea Constituțională, reproșând parlamentului că și-a depășit prerogativele constituționale, obligând guvernul să-și exercite o anumită atribuție în condițiile fixate de Parlament, în sensul declanșării/inițierii unei acțiuni juridice sub forma unor discuții oficiale, adică a unor negocieri, purtate cu scopul încheierii în viitor a unui acord separat cu Republica Ungaria care să privească deschiderea unui punct de trecere a frontierei de stat. Prerogativele de politică externă sunt apanajul exclusiv al guvernului și președintelui.

Proiectul legislativ a fost inițiat de trei parlamentari PSD și unul de la minorități.

XS
SM
MD
LG