Linkuri accesibilitate

Atac armat de Ziua Independenței, în Chicago. Șase oameni au fost uciși și aproape 40 au fost răniți


Un atacator a deschis focul în timpul unei parade organizate de Ziua Independenței SUA în Highland Park, suburbia orașului Chicago, statul Illinois, ucigând cel puțin șase persoane.
Un atacator a deschis focul în timpul unei parade organizate de Ziua Independenței SUA în Highland Park, suburbia orașului Chicago, statul Illinois, ucigând cel puțin șase persoane.

Șase persoane au fost ucise și cel puțin 36 rănite într-o suburbie a orașului Chicago, de un bărbat care a început să tragă cu arma de pe o clădire. Atacul a avut loc la o paradă de 4 Iulie, ziua Statelor Unite.

Atacatorul s-a urcat pe o clădire, de unde a început să tragă asupra unor familii care fluturau steaguri și a unor copii care se plimbau cu bicicletele, la o paradă de 4 iulie.

Șase persoane au murit și cel puțin 36 au fost rănite în urma atacului armat. Persoanele rănite au între 8 și 85 de ani.

Poliția a anunțat după câteva ore că a reținut un suspect, după ce Robert E. Crimo III, în vârstă de 22 de ani, s-a predat autorităților.

„Se auzea ca și cum ar fi explodat un foc de artificii”, afirmă Richard Kaufman, care se afla vizavi de locul unde atacatorul a deschis focul.

Bărbatul spune că a auzit aproximativ 200 de focuri de armă: „Oamenii erau plini de sânge și se împiedicau unii de alții”.

Imagine aeriană asupra bulevardului din Highland Park, în urma atacului.
Imagine aeriană asupra bulevardului din Highland Park, în urma atacului.

Sara, o femeie originară din Highland Park, a declarat că a auzit împușcăturile „la nici cinci minute după ce au trecut mașinile de poliție și de pompieri care făceau parte din paradă”.

La doar câteva ore după împușcăturile din Highland Park, două echipaje de poliție din Philadelphia au fost atacate, în timp ce mii de oameni sărbătoreau la un concert și un spectacol de focuri de artificii de 4 iulie.

Joe Biden: Este o epidemie de violență armată

Joe Biden a declarat că el și soția sa, Jill, au fost „șocați de violența armată fără sens care a adus din nou durere într-o comunitate americană de Ziua Independenței”

Președintele SUA s-a referit în declarația sa la legislația bipartizană privind reforma armelor de foc pe care a semnat-o recent, dar a spus că mai sunt multe de făcut și a adăugat: „Nu voi renunța la lupta împotriva epidemiei de violență armată”.

Împușcăturile din Chicago au loc în contextul în care violența armată este proaspătă în mintea multor americani.

În luna mai, un bărbat înarmat a ucis 19 elevi și doi profesori la o școală din Uvalde, Texas. Cu doar zece zile înainte, un bărbat a împușcat mortal zece persoane într-un magazin alimentar din Buffalo, New York.

Cel mai recent atac va reaprinde probabil dezbaterea despre controlul armelor de foc și asupra măsurilor mai stricte, pentru a preveni împușcăturile în masă care au loc atât de frecvent în Statele Unite.

După împușcăturile de la Uvalde și Buffalo, Congresul SUA a adoptat luna trecută prima reformă federală majoră a armelor de foc din ultimele trei decenii, oferind finanțare federală statelor care administrează legile „steagului roșu”, menite să țină departe armele de persoanele considerate periculoase.

Legea nu interzice vânzările de puști de asalt sau de încărcătoare de mare capacitate, dar ia unele măsuri în ceea ce privește verificarea antecedentelor, permițând accesul la informații privind infracțiunile semnificative comise de minori.

Articol scris în baza relatărilor Reuters.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG