Linkuri accesibilitate

Atac terorist la Viena. Patru persoane ucise, mai multe rănite. Armata preia prerogativele Poliției


UPDATE: Două persoane au fost arestate în apropiere de Viena în cadrul operațiunilor poliției de a captura complicii celor care au organizat atacul terorist de luni noapte, arată agenția APA, citată de Reuters.

UPDATE: Crește bilanțul victimelor atacului terorist de luni noapte din Viena. Poliția a confirmat inițial că numărul civililor uciși a ajuns la trei - doi bărbați și o femeie, pentru ca imediat televiziunea austriacă ORF să anunțe că o femeie rănită a decedat, potrivit agenției Reuters.

UPDATE - Marți dimineață, poliția este încă în căutarea unui suspect al atacurilor teroriste din Viena. Cel puțin 14 persoane au fost rănite după ce mai mulți atacatori au deschis focul în șase locații din capitala Austriei, atacuri care au dus la uciderea a două persoane, potrivit unui bilanț citat de BBC.

Una dintre victime a fost ucisă la locul atacurilor, în timp ce o a doua - o femeie - a murit mai târziu în spital din cauza rănilor sale, a spus primarul Michael Ludwig.

Conform forțelor de ordine, unul dintre atacatori a fost împușcat mortal de autorități, iar altul a fost arestat.

Poliția din Cehia vecină a declarat că efectuează controale aleatorii la granița cu Austria în cazul în care suspectul ar fugi în această direcție.

Ministrul de Interne, Karl Nehammer, spune că în spatele atacului a stat „cel puțin un terorist islamic", potrivit Reuters. El l-a descris drept un simpatizant al Statului Islamic care era bine înarmat și purta o centură de explozibili.

UPDATE -„În prezent traversăm momente dificile. Aș dori să mulțumesc tuturor serviciilor de urgență care își riscă viața, mai ales astăzi pentru siguranța noastră. Poliția noastră va lua măsuri decisive împotriva autorilor acestui hidos atac terorist”, a scris cancelarul Sebastian Kurz pe Twitter.

„Mă bucur că polițiștii noștri au reușit deja să elimine un autor (al atacului - n.r.). Nu ne vom permite niciodată să ne lăsăm intimidați de terorism și vom lupta cu toate mijloacele, cu hotărâre”, a mai scris Sebastian Kurz.

Kurz a anunțat că guvernul federal a decis ca forțele armate să preia prerogativele de protecție asupra Vienei, pentru ca poliția să se poată concentra exclusiv pentru prinderea teroriștilor.

UPDATE - Postul austriac ORF a publicat harta celor șase zone în care ar fi avut loc atacurile.

UPDATE - Președintele Klaus Iohannis a condamnat atacul terorist de la Viena.

„Vești teribile de la Viena în seara asta. Condamn cu tărie aceste atroce acte de teroare. Condoleanțele mele familiilor victimelor și celor apropiați. România se solidarizează cu Austria.”

Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen: „Suntem cu toții profund afectați de ceea ce pare a fi un atac terorist în centrul Vienei. Gândurile și compasiunea noastră merg la victimele, răniții și familiile lor. Aș dori să mulțumesc tuturor: Poliției, Salvării și Forțelor Armate care s-au angajat să protejeze democrația și libertatea noastră. Sprijinul nostru se acordă cetățenilor care încă mai trebuie să reziste în situația incertă din interiorul orașului. Ne vom apăra libertatea și democrația împreună și hotărâre prin toate mijloacele. Sunt în contact cu guvernul federal și vă mulțumesc în numele Republicii pentru declarațiile de sprijin din partea șefilor de stat și de guvern internaționali”, a transmis președintele austriac.

UPDATE - Un civil a fost ucis într-un atac terorist luni seară în centrul Vienei. În timpul operațiunii poliției, un suspect a fost împușcat. Mai mulți trecători și un ofițer de poliție au fost grav răniți de mai mulți făptași în cel puțin șase locații confirmate din oraș, a declarat pentru APA Harald Sörös, purtătorul de cuvânt al ministerului de interne, citat de ORF.

15 victime ale atacului au fost internate în spitale vieneze, a declarat Christoph Mierau, purtătorul de cuvânt al Asociației pentru sănătate din Viena, la întrebarea APA. Cel puțin șapte dintre acești oameni sunt grav răniți.

UPDATE - Mai multe persoane au fost ucise și rănite în atacul din Viena, a spus purtătorul de cuvânt al serviciului de ambulanță din Viena, Daniel Melcher, potrivit ORF.

UPDATE - Ministrul de Interne Karl Nehammer l-a catalogat ca „ceea ce pare a fi un atac terorist”. „Credem că sunt mai mulți autori. Sunt mai mulți răniți, probabil și morți. Atacatorii au folosit puști. Atacul este în desfășurare”, a spus ministrul Karl Nehammer.

Mai multe persoane au fost rănite în centrul Vienei, pe fondul unui schimb de focuri de armă, a anunțat poliția, citată de Reuters.

Unul dintre atacatori „ar fi murit, altul ar fi fugit" şi o persoană a fost arestată, a precizat Ministerul de Interne, citat de agenţia de presă austriacă APA, citată de ORF.

Potrivit aceleiaşi surse, un ofițer de poliție a fost împușcat și rănit grav.

Mass-media locală a scris că o sinagogă a fost atacată. Presa locală vorbește de asemenea de luări de ostatici la restaurantul Akakiko de la hotelul Hilton și la un magazin din centrul Vienei.

Poliția a făcut un apel la populație să se îndepărteze de mijloacele de transport și de piețe și să nu posteze înregistrări pe social media, ci să le încarce pe un link la care să aibă acces poliția.

Un martor ocular, intervievat la un canal de televiziune, a spus că a văzut „o persoană care fugea cu o armă automată, care trăgea cu sălbăticie". Poliţia a ajuns la faţa locului şi a ripostat, un alt martor la incident spunând că s-au auzit '„cel puţin 50 de împuşcături'', scrie AFP.

Editorul ziarului Falter a declarat că o persoană a fost ucisă, citând și Ministerul de Interne, care nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

Un purtător de cuvânt al poliției a declarat că se desfășoară o amplă acțiune a poliției în centrul Vienei.

Ziarul Kronen Zeitung a scris că o sinagogă a fost atacată. Mai multe focuri de armă au fost trase în zona unei piețe din apropiere, Schwedenplatz.

Liderul comunității evreiești Oskar Deutsch a declarat pe Twitter că nu crede că sinagoga din Viena și birourile alăturate au fost ținta atacului, mai ales că erau închise în momentul atacului.

Viena urma să intre marți în carantină.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG