Linkuri accesibilitate

​Rectorul SNSPA, Remus Pricopie: Atac „legionaro-fascist” al AUR la deschiderea anului universitar


Afișul distribuit de AUR la SNSPA, la deschiderea anului școlar universitar, potrivit unui comunicat de presă al SNSPA.
Afișul distribuit de AUR la SNSPA, la deschiderea anului școlar universitar, potrivit unui comunicat de presă al SNSPA.

Pliante AUR prin care li se cerea studenților să se lase de școală și să intre în partid au fost distribuite, luni, cu ocazia deschiderii anului școlar la SNSPA.

Pe afișul pe care apăreau fotografii cu rectorul Remus Pricopie și decanul Facultății de Științe Politice, Cristian Pîrvulescu, se putea citi „nu te lăsa manipulat de laboratorul propagandistic al sistemului, SNSPA”, conform unui comunicat de presă al SNSPA.

Drept reacție, rectorul SNSPA îl acuză pe George Simion, liderul partidului AUR, de atacuri „legionaro-fasciste” la adresa universităților.

„Cu ocazia deschiderii noului an universitar, George Simion, președintele AUR, a ales să promoveze discursul urii la SNSPA și să redeschidă calea atacurilor legionaro-fasciste la adresa universităților. La ordinul său, a fost organizat un atac clasic de tip legionaro-fascist în spațiul academic”, se arată în comunicatul de presă al rectorului SNSPA.

Profesorul Cristian Pîrvulescu a declarat, pentru Europa Liberă, că deschiderea anului universitar nu a fost afectată. George Simion anunțase cu o seară înainte că va merge personal la SNSPA să împartă flayere.

Îndemnul din afișele AUR, distribuite la SNSPA, la începutul anului universitar. 2 octombrie, 2023
Îndemnul din afișele AUR, distribuite la SNSPA, la începutul anului universitar. 2 octombrie, 2023

Pricopie mai spune că Universitatea este un spațiu al libertății de exprimare și de gândire, „unde studenții sunt încurajați să exploreze idei noi, să își dezvolte capacitatea critică și să se angajeze în dialog deschis și constructiv pe orice temă”, manifestări care nu sunt pe placul politicienilor nedemocrați.

Pricopie spune că ultimele atacuri de acest tip împotriva mediului universitar s-au petrecut în toamna anului 1940, sub coordonarea lui Horia Sima și cu complicitatea ministrului legionar al Educației, din acea perioadă.

Rectorul SNSPA a anunțat că va sesiza instituțiile statului pentru că, în conformitate cu prevederile legii, „spațiul universitar este inviolabil”, iar „în instituțiile de învățământ superior sunt interzise activitățile care constau în prozelitism politic”.

Pricopie mai precizează că SNSPA nu poate „ignora creşterea manifestărilor politice de tip extremist, legionar, fascist, xenofob, antisemit, la care se adaugă o prezență tot mai accentuată a mesajelor publice de negare / ignorare a adevarului, inclusiv a evidențelor ştiințifice, cu scopul explicit de a conduce la dezbinare socială.”

Până la momentul publicării acestui articol, AUR nu a răspuns solicitării Europei Libere despre cine a organizat evenimentul și cu ce scop.

Vicepreședintele AUR, Marius Lulea, a spus că cel care știe despre eveniment este George Simion.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG