Linkuri accesibilitate

Atac cibernetic asupra Primăriei Sectorului 5. Atacatorii cer cinci milioane de dolari


Atacul cibernetic asupra sistemelor informatice ale Primăriei Sectorului 5 a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Atacul cibernetic asupra sistemelor informatice ale Primăriei Sectorului 5 a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Un atac cibernetic de tip ransomware a avut loc asupra sistemelor de comunicații ale Primăriei Sectorului 5, anunță Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Firma care asigura mentenanța sistemelor de comunicații ale Primăriei Sectorului 5 a constat că acestea au probleme de funcționare în noaptea de 25 spre 26 octombrie.

„La intervenția firmei care asigura mentenanța acestor sisteme, specialiștii au constat că era vorba despre un atac cibernetic de tip ransomware”, spune DNSC într-un comunicat de presă transmis duminică, 27 octombrie.

Atacul cibernetic de tip ransomware este acela prin care infractorii cibernetici încearcă să blocheze un sistem informatic sau să îl cripteze, pentru ca ulterior să ceară răscumpărare pentru a-l debloca sau pentru a restabili accesul la informații.

Nu sunt oferite detalii cu privire la ce sisteme au fost atacate.

În schimb, instituția responsabilă cu securitatea cibernetică spune că atacatorii au solicitat cinci milioane de dolari pentru a oferi codurile de decriptare a sistemelor compromise.

Primarul Sectorului 5, Cristian Piedone Popescu, a anunțat public că nu va oferi niciun ban atacatorilor și că nu va ceda în fața acestor atacuri.

Potrivit DNSC, atacatorii nu au putut sustrage date din sistemele informatice compromise, întrucât acestea erau protejate împotriva exfiltrării.

„În prezent, se lucrează la repunerea în funcțiune a infrastructurii informatice. Specialiștii Directoratului Național de Securitate Cibernetică sunt în legătură cu specialiștii din cadrul Primăriei Sectorului 5 pentru remedierea situației”, mai precizează DNSC.

Nu e primul atac cibernetic asupra unei instituții publice care are loc în România în ultimii ani.

În februarie 2024, peste 20 de spitale din România au fost victime ale unui atac cibernetic care le-a afectat platformele informatice.

În august, Primăria Municipiului Timişoara, Direcţia Fiscală şi Poliţia Locală Timişoara au fost și ele ţinta unui atac cibernetic de tip ransomware, în noaptea de 23 spre 24 august, anunţă reprezentanţii primăriei. Atacul a vizat serverele pe care rulează mai multe sisteme informatice ale instituțiilor.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG