Linkuri accesibilitate

Ministerul Dezvoltării a fost atacat cibernetic, de Paște, în numele fraților Tate


Sub denumirea „Operațiunea România”, hackerii își promovau servicii de criptomonede sau de alte atacuri cibernetice.
Sub denumirea „Operațiunea România”, hackerii își promovau servicii de criptomonede sau de alte atacuri cibernetice.

Un atac cibernetic de tip DDOS (distributed denial of service), care blochează accesul la site-uri, avea loc duminică dimineață, în prima zi de Paște, asupra site-ului Ministerului Dezvoltării, sub titlul „Operațiunea România”.

„Din păcate, coruția este o problemă majoră în țara noastră și afectează negativ dezvoltarea economică și socială”, începea mesajul care anunța atacul, continuând cu un apel de unire a forțelor celor care luptă împotriva corupției.

Mesajul se încheia cu un avertisment la adresa parlamentarilor ale căror fapte de corupție ar urma să fie demascate.

În paralel, atacatorii făceau un apel ca frații Andrew și Tristan Tate să nu mai fie anchetați pentru că ar fi „inocenți”.

Mesajul se încheia cu promovarea a două canale de telegram pentru servicii de criptomonede sau de atacare de pagini de Facebook.

Până la această oră, nici ministul Attila Cseke, nici reprezentanții Directoratului Național de Securitate Cibernetică nu au răspuns solicitării Europei Libere în privința sursei atacului cibernetic.

Nu este pentru prima dată când site-urile instituțiilor publice din România sunt atacate în preajma sărbătorilor.

O serie de atacuri cibernetice de același tip aveau loc în aprilie 2022 asupra mai multor instituții din România - Guvernul, Ministerul Apărării, Poliția de Frontieră, CFR Călători. Atacul a fost revendicat de hackerii pro-ruși de la Killnet.

De la începutul războiului din Ucraina, numărul atacurilor asupra site-urilor românești au crescut exponențial, cele vizate fiind atât cele ale instituțiilor publice sau cele ale organismelor de presă.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG