Linkuri accesibilitate

Atac cu rachete Zona Verde a Bagdadului. Vizată, ambasada SUA. Copil ucis


Irak - Clădirea Ambasadei SUA din Zona Verde, în centrul Bagdadului
Irak - Clădirea Ambasadei SUA din Zona Verde, în centrul Bagdadului

Patru rachete Katiușa au lovit Zona Verde puternic fortificată din Bagdad, iar oficialii de securitate au declarat că atacul a vizat ambasada SUA, au declarat marți poliția irakiană și surse din securitate citate de Reuters.

Sirenele au sunat din ambasada aflată în interiorul zonei care găzduiește clădiri guvernamentale și misiuni străine. O sursă de securitate a declarat că cel puțin patru rachete au fost trase și unele dintre ele au aterizat în apropiere.

Într-o declarație militară se spune că au fost trase șapte rachete Katiușa, patru care au căzut în Zona Verde și trei în exterior, care au ucis un copil și au rănit cinci persoane.

Militarii au declarat anterior că patru rachete au fost lansate dintr-un cartier aflat în estul capitalei, dar nu au oferit mai multe detalii.

Imagini ale armatei arată un lansator de rachete fixat pe spatele unui mini-camion care a fost incendiat.

Două surse diplomatice cu sediul în Zona Verde au declarat că au auzit un sistem antirachetă creat pentru apărarea ambasadei SUA. Una dintre surse a declarat că o explozie a zguduit clădirea.

Oficialii americani acuză milițiile susținute de Iran de atacuri regulate cu rachete asupra instalațiilor SUA din Irak, inclusiv în apropierea ambasadei din Bagdad. Niciun grup cunoscut susținut de Iran nu și-a revendicat responsabilitatea atacului.

O serie de miliții irakiene susținute de Iran au anunțat în octombrie că suspendă atacurile cu rachete asupra forțelor SUA, dar numai cu condiția ca guvernul irakian să prezinte un calendar pentru retragerea trupelor americane.

Un purtător de cuvânt al Kataib Hezbollah, unul dintre cele mai puternice grupuri militante susținute de Iran în Irak, a declarat că, dacă trupele americane „vor insista să rămână”, membrii organizației vor declanșa atacuri mult mai violente.

Atacul de marți ar putea fi un semn că milițiile susținute de iranieni au decis să reia atacurile asupra bazelor SUA, o acțiune care pune și mai multă presiune asupra prim-ministrului Mustafa al-Kadhimi și eforturilor sale de a controla grupările pro-iraniene.

În acest an, câteva zeci de astfel de atacuri cu rachete au vizat ambasada americană şi baze irakiene care adăpostesc soldaţi americani. Atacurile au fost revendicate de grupări obscure care declară că acţionează pentru a-l alunga pe „ocupantul american” din Irak. În spatele lor se află însă partide şi facţiuni armate pro-iraniene apărute după căderea lui Saddam Hussein, în 2003, în peisajul politic irakian.

XS
SM
MD
LG