Linkuri accesibilitate

Atac cu rachete la Aeroportul din Kabul


Luptatorii talibani investighează o mașină avariată după ce au fost trase mai multe rachete la Kabul. 30 august 2021.
Luptatorii talibani investighează o mașină avariată după ce au fost trase mai multe rachete la Kabul. 30 august 2021.

Casa Albă spune că președintele american Joe Biden a fost informat despre un atac cu rachete la aeroportul din Kabul și că „operațiunile continuă neîntrerupt”.

Biden „și-a reconfirmat ordinul ca comandanții să-și dubleze eforturile pentru a acorda cu prioritate tot ceea ce este necesar pentru a ne proteja forțele de pe teren”, a declarat purtătorul de cuvânt Jen Psaki într-o declarație din 30 august.

La începutul zilei, un oficial american a declarat pentru Reuters că până la cinci rachete au fost lansate pe aeroport, însă au fost interceptate de un sistem de apărare antirachetă.

Nu a fost clar dacă toate rachetele au fost distruse, dar locuitorii din zonă au raportat că a căzut șrapnel pe străzi. Nu sunt informații despre victime.

AP a citat martori care au spus că rachetele au lovit cartierul Salim Karwan de lângă aeroportul din Kabul. Aceștia au mai arătat spus că focurile de armă au urmat exploziilor.

Avioanele militare americane de marfă și-au continuat evacuările în aeroport după interceptarea rachetelor, potrivit agențiilor de știri.

SUA a încheiat un acord cu talibanii pentru a retrage forțele SUA din țară până pe 31 august. Biden și alți oficiali de top din SUA au avertizat că ultimele ore ale operațiunii de la Kabul vor fi extrem de periculoase.

Pe 29 august, o lovitură de dronă americană asupra unui vehicul din Kabul a contracarat un atac iminent al Statului Islamic-Khorasan (IS-K) asupra evacuării militare din aeroport, a declarat armata SUA.

Atacul a avut loc la două zile după ce un atentat sinucigaș IS-K în fața aeroportului a ucis aproximativ 170 de afgani și 13 soldați americani. A

XS
SM
MD
LG