Linkuri accesibilitate

Un bac românesc a fugit de atacul Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. „Aici a picat, direct în vamă!”


Administrația din Odesa a furnizat o fotografie cu pagubele atacului din cursul nopții asupra porturilor din regiune, 26 septembrie 2023.
Administrația din Odesa a furnizat o fotografie cu pagubele atacului din cursul nopții asupra porturilor din regiune, 26 septembrie 2023.

Un nou atac cu drone rusești a fost raportat marți dimineață de autoritățile din regiunea ucraineană Odesa. Atacul a avut loc chiar lângă granița cu România, în apropiere de localitatea Isaccea, în județul Tulcea. Autoritățile române au închis Vama Isaccea din cauza bombardamentului.

Forțele aeriene ucrainene spun că dronele rusești au vizat porturile de pe Dunăre, în sudul regiunii Odesa.

Atacuri cu drone Shahed-136 au fost raportate asupra porturilor Reni, Orlivka și Izmail, potrivit canalului de Telegram al armatei ucrainene.

Infrastructura portuară a fost afectată, iar mai multe depozite și vehicule au fost avariate în urma unui atac cu drone în Izmail, a anunțat guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, marți dimineață pe canalul său de Telegram.

Oficialul ucrainean a anunțat ulterior că două persoane au fost rănite la Izmail. Atacul, care a durat două ore, a avariat o clădire a unui punct de control, depozite și peste 30 de vehicule, potrivit guvernatorului regional.

Statul Major General ucrainean a spus marți dimineață că toate cele 24 de drone Shahed și 11 din cele 12 rachete de croazieră au fost interceptate în timpul atacului rusesc care a vizat infrastructura portuară din regiunea Odesa.

Vama Isaccea, închisă marți dimineață

Un martor a surprins momentul în care o dronă a căzut în apropiere de teritoriul României, la Orlivka, în timp ce se afla pe malul ucrainean. Peste Dunăre se află orașul românesc Isaccea, cu o populație de circa 4.500 de oameni.

În imaginile neconfirmate oficial de autoritățile române, bărbatul strigă la colegii săi de pe bac să plece cât mai repede din portul ucrainean.

„Fugi, că vine aici! Aici a picat, direct în vamă!”, spune el imediat după ce o dronă cade în zona Portului Orlivka.

Garda de Coastă a anunțat marţi dimineaţă că traficul prin punctul de trecere a frontierei Isaccea este închis din cauza atacurilor de pe teritoriul ucrainean.

Traficul pe sensul de ieșire este redirectionat către Galaţi.

„La acest moment, poliţiştii de frontieră din PTF Isaccea operează strict autovehiculele aflate în punct pe intrare. Cele două bacuri care asigură traversarea de pe un mal pe altul al Dunării sunt ancorate pe malul românesc”, a precizat instituția.

Fără RO-Alert

După ce oamenii din zonă nu au primit avertizarea RO-Alert pentru a se adăposti, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea au spus că mesajul nu a fost transmis deoarece Ministerul Apărării Naţionale este cel care decide când se impune.

Informarea este transmisă doar după ce MApN ia decizia, precizează instituția.

ISU Tulcea a precizat că au fost primite cinci apeluri la 112, unele din zona Isaccea de la persoane care anunţau producerea unor bubuituri, potrivit News.ro.

Ministerul Apărării a transmis ulterior că „a monitorizat în timp real situația aeriană din proximitatea granițelor naţionale, pe timpul atacurilor ruse din noaptea trecută, împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene”.

„Condamnăm cu fermitate aceste atacuri nejustificate și ilegale”, menționează MApN.

Luni, Rusia a bombardat cu drone și rachete aceeași zonă și a provocat „pagube semnificative” la infrastructura din Portul Odesa de la Marea Neagră și la instalațiile de depozitare a cerealelor, conform oficialilor ucraineni. În total, șase oameni au murit luni pe întreg teritoriul Ucrainei din cauza bombardamentelor.

Începând din luna iulie, de când s-a retras din acordul privind exportul cerealelor în siguranță prin Marea Neagră, Rusia a început să atace porturile ucrainene de pe Dunăre cu rachete și drone kamikaze. În ultima lună, resturile a cel puțin trei drone au fost găsite pe teritoriul României.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG