Linkuri accesibilitate

Atac cu drone în centrul Tel Avivului. Un mort și mai mulți răniți. Rebelii Huthi revendică atacul


Polițiștii israelieni inspectează locul unde s-a produs o explozie în Tel Aviv. 19 iulie, 2024.
Polițiștii israelieni inspectează locul unde s-a produs o explozie în Tel Aviv. 19 iulie, 2024.

Un atac cu drone a avut loc vineri dimineaţă în centrul orașului israelian Tel Avivul, aproape de sediul Ambasadei SUA. O persoană a murit şi cel puțin 10 au fost rănite. Atacul a fost revendicat de rebelii Hothi din Yemen. Oraşul Tel Aviv este în alertă în urma atacului.

Actualizare 12.05

Armata israeliană crede că o dronă de fabricație iraniană care a lovit Tel Aviv-ul în primele ore ale zilei de vineri a fost lansată din Yemen, a declarat purtătorul de cuvânt Daniel Hagari într-un briefing, transmite Reuters.

De cealaltă parte, un oficial militar israelian a declarat, sub condiția anonimatului, că o dronă „foarte mare” a fost folosită vineri într-un atac asupra Tel Avivului, care a ucis o persoană, iar „eroarea umană” a dus la neinterceptarea rachetei, relatează AFP.

Oficialul a spus că scopul este „terorismul”, „să ucidă civili în Israel".

Oficialul a spus că drona a fost detectată, dar alarma nu a fost dată imediat din cauza unei „erori umane”.

Oficialul a declarat că o altă dronă a fost detectată la granița de est a Israelului.

„Noaptea trecută, a avut loc un alt incident în care am dejucat un UAV la granița noastră de est, un alt UAV”, a spus oficialul, fără a da detalii.

Știrea inițială

Serviciul israelian de intervenție de urgență a declarat că cel puțin 10 persoane au fost tratate pentru răni, în timp ce un bărbat de 50 de ani a fost declarat decedat după atac.

Armata israeliană a declarat că investighează ceea ce pare a fi un atac cu drone care a lovit centrul Tel Avivului.

„O anchetă inițială indică faptul că explozia din Tel Aviv a fost cauzată de căderea unei ținte aeriene și nu au fost activate sirenele. Incidentul este în curs de revizuire amănunțită”, a transmis armata într-un comunicat.

Rebelii Huthi din Yemen, susținuți de Iran, au declarat că ei sunt cei care au lansat drona care a provocat explozia de la Tel Aviv.

Huthi au inițiat zeci de atacuri împotriva transportului maritim din Marea Roșie pentru a-și arăta sprijinul pentru palestinieni în timpul războiului din Gaza. Rebelii au transmis acum că drona a atacat „una dintre țintele importante din regiunea ocupată Jaffa, ceea ce se numește acum Tel Aviv israelian”.

Revendicarea vine după ce rebelii au declarat sâmbăta trecută că „nu vor ezita să-și extindă operațiunile militare... până când agresiunea [din Gaza - n.red] se oprește".

Deocamdată nu e clar modul în care lovitura a evitat apărarea aeriană a Israelului sau cum ar putea răspunde Israelul.

Poliția locală a declarat că explozia s-a produs vineri dimineață în jurul orei 3:10, iar zgomotul exploziei a fost auzit și în orașele din apropiere. Comandantul districtului Tel Aviv, Peretz Amar, a declarat că ofițerii nu au putut localiza punctul de contact, sugerând că explozia a avut loc în aer.

Imaginile de la fața locului arată sticlă spartă împrăștiată pe trotuarele orașului. Locul a fost sigilat cu bandă de poliție.

Primarul din Tel Aviv, Ron Huldai, a numit explozia un atac cu dronă, deși armata nu a specificat încă natura atacului.

Locuitori din Tel Aviv s-au adunat la locul exploziei de vineri dimineață.
Locuitori din Tel Aviv s-au adunat la locul exploziei de vineri dimineață.

Acesta a declarat că patrulele aeriene au fost intensificate pentru a proteja spațiul aerian israelian, dar a spus că nu a ordonat noi măsuri de apărare civilă.

Purtătorul de cuvânt militar al militanților Houthi din Yemen, organizație susținută de Iran, a declarat pe platforma X că grupul va dezvălui detalii despre o operațiune militară care a vizat Tel Avivul.

Houthi din Yemen au lansat în mod repetat drone și rachete spre Israel de-a lungul războiului izbucnit în Gaza, în semn de susținere pentru Hamas. Dar până vineri, toate au fost interceptate fie de Israel, fie de aliații occidentali cu forțe staționate în regiune.

Țara nu a lansat până acum atacuri asupra rebelilor Houthi, permițându-le aliaților săi să preia conducerea în timp ce își concentrează eforturile asupra războiului din Gaza și a luptelor în curs de desfășurare cu grupul militant Hezbollah din Liban.

Explozia a avut loc la câteva ore după ce armata israeliană a confirmat că a ucis un comandant superior al miliției Hezbollah susținute de Iran în sudul Libanului.

Știre în curs de actualizare.

Știre redactată pe baza informațiilor oferite de AFP, AP și Reuters.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG